– Det är vårt liv det gäller. Vi kan inte jobba mer eller mindre gratis för kommunens skull.
Louise Sjöberg, Anna Nordlander och Ida Myrefelt ingår i en grupp som sköter en brukare i Mjölby kommun. De vill inte framträda i bild av hänsyn till sin brukare som annars skulle kunna missförstå och börja oroa sig i onödan.
De tre personliga assistenterna, som sitter mitt emot mig i soffan, vet att formulera sig väl. De är inte bara allmänt oroliga inför framtiden och känner ilska över hur kommunen behandlat dem. De har också argument mot kommunens privatisering av deras jobb.
Det handlar egentligen inte om ideologi. För dem är det sak samma vem som är arbetsgivaren.
Det viktiga är anställningstryggheten och lönenivån. Allt talar för att villkoren blir sämre vid privat regi.
Frösunda omsorg vann upphandlingen som sedan överklagades av LSS-assistans Aros. Fortfarande är det oklart vad som kommer ut av det och när i sådana fall övergången från kommunal till privat regi kan ske.
Inte klartDet är därför fortfarande inte klart hur avtalen blir. Även om löften finns för att kollektivavtalen ska följas gäller det framför allt grundlönen. Hur ersättningen blir för jourtjänst och tillägg för obekväm arbetstid återstår att se.
Som det är nu har kommunens personliga assistenter garanterad ersättning för fem av de tio jourtimmar de gör per dygnspass, en förmån de befarar att de blir av med.
– Vi kan tappa så mycket som 3 500 kronor i månaden på det. Då måste vi söka oss någon annanstans för ett jobb, säger Anna Nordlander.
Det finns redan gott om privata alternativ i Mjölby. Det som ska ske nu är att de brukare som hållit fast vid kommunens tjänster inte kommer att kunna få ha det längre utan överföras till det assistansbolag som vinner upphandlingen. Oavsett vem det blir finns det farhågor.
De brukare som har kvar kommunens tjänster har det främst för att det känns tryggt och för att det är mindre omsättning på personal, enligt Ida Myrefelt.
– Jag vet flera brukare som inte alls vill ha privat regi. De struntar i deras erbjudanden om utlandsresor, det är genomströmningen av folk de vill undvika.
Inte särskilt dåligtEnligt facket Kommunal är det inte ens säkert att Mjölby kommun gör några besparingar, dessutom går kommunens personliga assistansverksamhet inte längre särskilt dåligt, har de fått höra.
Louise Sjöberg har erfarenhet av Frösunda omsorg sedan tidigare.
– Vi blev inte rättvist behandlade. När jag ställde upp extra fick jag inget tack. Lönen var dålig. Man kände sig utbytbar, säger hon.
Det dåliga ryktet har däremot mildrats på sistone, och av facket har de fått höra att Frösunda omsorg är bra att förhandla med.
Det som snarare upprör är hur kommunen hanterat informationen och att det faktiskt är Socialdemokraterna som drivit på.
Det är inte bara de 150 personliga assistenterna som kommer fundera vad de ska rösta på i nästa val, utan även släkt och andra närmast berörda, menar de.
– De förlorar nog ganska många väljare och sympatier på det här, säger Ida Myrefelt.
Anna Johansson (S), omsorgs- och socialnämndens ordförande, beklagar om informationen uppfattats som dålig. Hon svarar gärna på frågor och så fort det blir klart med vem som blir utförare ska ett nytt möte hållas.