Personalen ställer till med Nobelfest

Stämningen är på topp på Slomarps vårdboende. Nobeldagen till ära har det dukats upp till fest i den stora samlingsalen.

Förrätt. Grön ärtpurésoppa med pepparrotsgrädde.

Förrätt. Grön ärtpurésoppa med pepparrotsgrädde.

Foto: Anna Avdiakova

Mjölby2016-12-10 07:00

Det är fredag, dagen innan Nobeldagen och personalen ställer till med fest för alla de fem avdelningarna på Slomarps vårdboende.

– Det finns ju alla möjliga dagar att uppmärksamma och vi försöker göra det speciellt med mat, säger Susanne Hallberg Brandt, verksamhetschef på Slomarps vårdboende med demensinriktning.

När vi kommer på besök är de finklädda boende på väg in i salen för att sätta sig vid festdukat bord. Personalen som också har klätt upp sig håller in i det sista på med förberedelserna. Det är cirka 90 boende på festen idag.

– De har sett fram emot detta och pratat om det länge, säger Susanne Hallberg Brandt.

Margaretha Tankred, 93 år och Sven-Erik Fransson, 92 år sitter på plats vid ett av borden och ser förväntansfulla ut.

– Jag tycker det är roligt att få vara på fest, säger Margaretha och Sven-Erik instämmer.

På andra sidan salen sitter Eliina Holmdahl, 88 år, iklädd den finaste klänningen hon har.

– Det är mycket festligt med alla tallrikar, säger Eliina och pekar på den fina dukningen framför henne.

– Hej, alla drottningar, säger Susanne Hallberg Brand när hon inleder festligheterna. Kan ni vinka?

Alla damers händer åker snabbt i luften och sedan är det herrarnas tur att bli välkomnade som kungar och de vinkar också glatt.

– Välkomna till vår Nobelfest. Man brukar börja med att skåla på en Nobelfest, säger Susanne Hallberg Brand och utbringar en skål både för kungarna och drottningarna på festen.

I köket håller kocken, Ann-Louise Vristel som är en av initiativtagarna till Nobelfirandet på att hälla upp förrättssoppan.

– Vi utvecklar vad vi kan göra extra för de boende och satsar mycket på maten, säger Ann-Louise Vristel.

På festens trerättersmeny står grön ärtpurésoppa med pepparrotsgrädde, färskostbakad lax med rödbetor, morötter, potatis och senapskräm och pannacotta med mangosås.

Det högtidliga fortsätter när de boende blir serverade maten vid borden, precis som det ska vara på en Nobelfest. De låter sig väl smakas och festligheterna kommer fortsätta efter middagen med både dans och visning av 2014 års Nobelfest på storskärm.

– Vårt ledord är ”gott liv varje dag”. Vi försöker fira det vi kan fira, både stora och små saker, säger verksamhetschef Susanne Hallberg Brandt och ler stort.

Det märks tydligt att hon är stolt över sin personal som har ordnat med festligheterna.

– Det har varit ett stort engagemang både från personal, anhöriga och boende inför festen. Vi har jobbat i nästan en månad med den.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!