– Det är bra för framtiden, för ens CV och för att förstå vad som krävs i arbetslivet, svarar Freja Svärdell på frågan om varför hon ska sommarjobba.
Hon, likt Clara Carlsson Lidemalm ska sommarjobba för andra sommaren.
Varför tror ni en del väljer att inte jobba?
– Det beror nog lite på, en del vill ha ledigt. Men jag tror många ändå vill ha jobb och tjäna pengar, säger Clara.
Markus Höglund, vd för Stadshotellet i Mjölby, konstaterar att det är svårt att rekrytera såväl sommarjobbare som fast personal. Det var endast sju sökande till de fem sommarjobbstjänster som fanns i år.
– Det är troligtvis många orsaker, det har varit svårt i många år. Det är nog många som vill slappa på sommaren. Hotellet ligger centralt i Mjölby, men det är en del arbetstider på kvällar.
Innan pandemin utannonserades en fast anställning som kock. Ingen sökte tjänsten.
– Det finns inga kockar, men även receptionister och städare är svårt. Att vi fick noll ansökningar till kocktjänsten tycker jag är anmärkningsvärt.
Clara och Freja resonerar kring olika faktorer som har betydelse i val av sommarjobb.
– Bra kollegor, bra struktur och att det är seriöst, menar Freja. Jag tror de flesta vill ha ett roligt sommarjobb.
Vad är ett roligt sommarjobb?
– Det är många faktorer som spelar in, menar Clara. Som hur ansträngande det är, var det ligger, arbetsuppgifter och kollegor. Det kanske är bättre lön någonstans, men istället jobbigare, sämre tider och längre avstånd. Då är det knappt värt det.
Hur tänkte du när du sökte jobb?
– Jag gjorde praktik här i högstadiet, säger Clara. Efteråt har jag fått jobba extra. Prao är nog viktigare än man kan tro. Många tänker "å vad skönt, nu slipper man skolan", men om man gör bra ifrån sig, får man också ett bra rykte.
Markus beskriver sina krav på personalen.
– En arbetsgivare vill ha någon som säger: "Jag vill jobba i sommar, vilka tider kan jag få?". Fritid får man planera efter jobb, inte jobb efter rockfestivaler och Cypernresor. Privat mobil används inte på jobbet och man passar tider.
Är det för mycket krav?
– Nej, det tror jag inte. Det är bra att man lär sig att det ställs krav på en arbetsplats.
Vad tror du skulle göra att fler sökte jobb?
– Jag tror arbetsförmedlingen behöver göra ett större jobb, ta tag i elever tidigare i skolan och matcha bättre. Sedan borde föräldrar ställa lite mer krav på att ungdomar söker jobb.