Mat i Mjölby
Och han behöver samla extra energi, för den 10 december står han i världens blickfång, när världens mest kända mat ska tillagas.
– Jag har varit sugen på att vara med på Nobelfesten i många år. Så fick jag se en kockkompis som skrev i sociala medier ”kul, jag ska vara med i år igen”. Då skrev jag till honom att jag också vill vara med.
Per-Oskar skrev ett kortfattat mejl om vem han är till Stockholms stadshus.
– "Vill du vara med så får du", svarade de när de hörde av sig. På den vägen är det, säger han.
Det är mycket hemlighetsmakeri bakom middagen 10 december.
– Det som är spännande är att jag inte vet någonting. Det är bara att kliva in i hettan. Jag ska infinna mig halv 8 på onsdag på Stadshuset. Jag kanske får stå och skala lök i två dagar? Kockarna brukar laga för- och varmrätt. Menyn är hemlig och vi får inget säga förrän på lördag. Själv vet jag inget just nu.
Även om Per Oskar inte lagat Nobelmiddagen tidigare har han en gedigen meritlista. 2020 blev han vald till årets östgötakock och 2021 utsågs han av Hagdahlsakademien till årets Hagdahlskock.
– 1993 vann jag Sverigeuttagningen i Chaine des Rôtisseurs tävling för unga kockar och fick åka till Australien och laga mat. Jag fyller 50 år nästa år så det är en merit som är lite antik, skojar han.
Sin kockutbildning fick han på Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping.
– Jag har alltid varit intresserad av mat. Min mamma höll på mycket med matlagning. När jag gick i gymnasiet visste jag inte vad jag skulle välja. Skulle jag bli rörmokare som pappa eller skulle jag bli kock? Då provade jag kockutbildningen.
Vad är viktigt för dig när du lagar mat?
– Jag är mer en traditionell kock som vill se vad jag äter. Det går trender i matlagning, tidigare skulle man bygga på höjden och nu ska man gömma så man inte ser det man äter. Står det hjort på menyn så vill jag se att det är hjort. Man äter med ögat. Istället för att plocka isär ”konstverket” så kan man låta blicken vandra över tallriken.
Efter att under karriären jobbat på och drivit ett antal restauranger i Östergötland hamnade han i Mjölby, på stadshotellet.
– Markus Höglund hörde av sig och frågade om jag var sugen att hitta på något. Nu har vi och Per Andersson ägt hotellet i 4,5 år.