Thomas och Ida driver botoxklinik – vill motbevisa fördomar

För fem år sedan startade Ida Forsberg eget inom en bransch som var helt främmande för henne. Nu arbetar hon och sambon Thomas Åhlander tillsammans på skönhetskliniken i Mjölby.

Thomas Åhlander och Ida Forsberg är glada över att nu inte bara vara sambos, utan även kollegor. "Vi har väldigt roligt ihop", säger Thomas.

Thomas Åhlander och Ida Forsberg är glada över att nu inte bara vara sambos, utan även kollegor. "Vi har väldigt roligt ihop", säger Thomas.

Foto: Jennifer Grönquist

Mjölby2024-06-29 18:00

Både Thomas Åhlander och Ida Forsberg är utbildade sjuksköterskor, men när de träffades trodde de kanske inte att de en dag faktiskt skulle jobba ihop. Inte på ett sjukhus, utan på Idas egna skönhetsklinik bara ett stenkast från tågstationen i Mjölby.

– Jag kom till en punkt där jag kände att jag var tvungen att göra något nytt i livet, något roligt, berättar Ida.

Ida startade sin verksamhet redan 2019 och har idag skaffat sig en stabil krets av stamkunder. Här på Klinik40 utför hon skönhetsbehandlingar med hjälp av botox, fillers och trådning.

– Det här har varit helt främmande för mig i vanliga fall. Jag har hela tiden känt att det ofta är så extremt, och det har inte varit min grej. Då ville jag öppna något som jag kunde sätta min egen prägel på, där resultatet blir fint och naturligt.

undefined
Ida Forsberg är uppvuxen här i Mjölby och blev legitimerad sjuksköterska 2009.

När hon tog steget och startade eget här i Mjölby visste hon inte alls hur det skulle gå. Hur skulle den här typen av klinik tas emot, och skulle det finnas kundunderlag i en stad av den här storleken?

– Det är lite läskigt att starta när man inte har någon aning om hur det kommer gå såklart. Men jag behövde nog bara bestämma mig för att det är det här jag vill göra. 

– Och ibland behöver man bara våga hoppa. Men du är ju rätt tuff, fyller Thomas i.

Hur känns det att ni nu ska arbeta ihop?

– Det känns jättebra. Nu i början är vi här tillsammans varje dag, för att kunna stötta varandra, säger Ida.

– Sedan har vi väldigt roligt ihop, tycker Thomas.

undefined
Ida och Thomas trivs med arbetet här på kliniken i Mjölby. Om de fick drömma hade de gärna velat jobba med det här i ett varmt och soligt land.

Thomas har sedan länge jobbat inom akut- och intensivvård, något han fortfarande gör på deltid. 

– Man möter mycket tragik och direkt kris när man arbetar på den typen av avdelningar. Med åren har jag fått lite svårt att freda mig från alla känslor som dyker upp, säger han.

När han träffade Ida och fick upp intresset för den här typen av arbete öppnades nya dörrar. Sedan en kort tid tillbaka har Thomas ett eget behandlingsrum här på kliniken.

– Jag var lite nervös där på morgonen första dagen, så som man är inför ett nytt jobb. 

undefined
"Det är världens bästa jobb. Jag älskar det jag gör", säger Ida.

Både Thomas och Ida älskar den glädje som deras arbete präglas av – något som de båda två tycker är den största skillnaden från att jobba på sjukhus, där det kan finnas många tunga känslor också.

– Alla kommer glada, lite nervösa. Man gör en behandling och så går man härifrån ännu gladare. Det är bara glädje, vilket är jättehärligt, tycker Thomas.

undefined
Botox kan användas för att behandla migrän, tandgnissling och svettningar både under armarna och i händerna. Allra vanligast är att man gör det för just migrän. "Då brukar man lägga botoxen där kunden upplever att migränen kommer ifrån".

För Ida har det ända sedan öppningen av kliniken varit viktigt att eftersträva ett naturligt resultat där man förstärker det någon har, istället för att göra något extremt och uppseendeväckande.

– De här extrema är de som lyfts upp på sociala medier, men det finns inte så många sådana egentligen. 

De som kommer hit är framförallt kvinnor i åldrarna 18 till 82, men den största kundgruppen är ändå 35- till 45-åringar. Ida menar att det är just runt 40 som man kan uppleva att huden i ansiktet blir mindre elastisk.

– Det kan kännas som att man vaknar en morgon och har tappat ansiktet. Kan man bara bygga upp och förstärka lite så gör det så mycket, även för självförtroendet.

undefined
"Det som jag tycker är den största utmaningen, men samtidigt det som är det roliga med det, är att alla behandlingara måste bli bra", säger Ida.
undefined
Botox och fillers är inte samma sak. Fillers gör att man fyller ut, medan botox får musklerna att slappna av.

Paret är båda noggranna med att framföra att det inte är en viss typ av människor som gör sådana här behandlingar, utan att det kan vara precis vem som helst.

– De flesta är sådana som vi, vanliga människor som sedan åker till jobbet och jobbar vidare, säger Thomas.

– Det tycker jag är jätteviktigt, att vi står lite för att det är sådana som vi som kommer hit, fyller Ida i.

Men man har faktiskt ett ansvar som behandlare att inte skapa komplex hos kunden, det är både Ida och Thomas eniga om. Det är inte de som ska tala om för kunden vilka rynkor som ska bort eller vilken del av ansiktet som ska framhävas mer.

– Det är jätteviktigt för mig att kunden gör det den själv stör sig på. Man får inte bygga upp komplex, det är jätteviktigt. Stör du dig inte på vissa rynkor ska du inte ta bort dem. Det finns ingen anledning. Det är upp till var och en vad man ska göra, menar Ida.

undefined
En botoxbehandling syns inte direkt, utan det tar några veckor innan den ger effekt.

Paret återkommer till att den här med botox och fillers är ett väldigt stigmatiserat ämne, och att det är många som inte pratar öppet om att de gör olika typer av behandlingar. 

– Att gå till frisören eller fixa naglarna eller vad som helst, det säger man att man ska gå och göra. Det här är ju inte riktigt helt accepterat av alla än. Sedan tror jag att det blir vanligare och vanligare att man börjar prata om det här, säger Ida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!