– Välkomna till Mjölby. En del är nya här, en del har varit med förr, sade Jan Björfeldt, ordförande i friidrottskommittén.
Att han bor här var den mest omedelbara orsaken till att lägret denna gång förlades till Mjölby. En annan var att staden ligger bra till geografiskt för att samla idrottarna från hela landet, bland annat från Malmö, Tibro, Hallsberg, Bollnäs, Helsingborg och Stockholm.
Det svenska friidrottslandslaget möttes i Kungshögaskolans lärarrum för att diskutera årets satsningar och för en informations- och teambildningshelg, dit även de personliga tränarna var medbjudna.
Glad killeFlera paralympiska medaljörer och världsmästare fanns på plats.
En av dem var Jeffrey Ige, kulstötare och paralympisk silvermedaljör från London, tillika mottagare av radiosportens pris Årets stjärnskott 2012. En glad kille som utstrålar självförtroende och gärna bröt in i samtalet med sina skämt.
– Det är bra att träffas så här att kunna prata om vad man anser om tävlingarna, menade han.
På upptaktslägret är alla sorters funktionshinder företrädda, rullstolsburna, synskadade, personer med kognitiv funktionsnedsättning i ålderspannet mellan 18 till 46 år.
Linda Lagesson från Halmstad tävlar med rullstol 800 meter. Faktiskt var hon den enda rullstolsburna på det här lägret, de har blivit färre med åren.
– Det är en krävande gren, rullstolarna är dyra och man måste vara bra från start, sade hon.
Idrotten jätteviktigKristin Björfeldt har två specialiteter, både långdistans för IK Akele och längdskidåkning för Sya skidklubb. Idrotten är jätteviktig för henne.
– Den betyder allt, man mår bra, känner sig fri och klarar sig bra för att man har idrotten, sade hon och skulle gärna se att fler funktionshindrade började tävla.
– Vi satsar ganska hårt på att få fart på det här. Många unga funktionsnedsatta har svårt att finna fritidssysselsättningar, och vi vill nå ut till dem, sade även Jan Björfeldt.
Trots den omfattande motionsboomen, som pågår nu, har inte handikappidrotten vuxit i samma utsträckning. Det verkade deltagarna vara överens om utan att riktigt veta varför det är på det viset.
En som valt att satsa stenhårt var i alla fall Emma Eriksson från Kumla som går idrottsgymnasiet i Bollnäs, speciellt inriktat mot handikappidrott.
Tidigare har hon lyckats bra i höjdhopp, med två VM-guld, men nu var det längd med kortdistans på 60 meter som gällde, förhoppningsvis på nästa Paralympics.
Det var inte bara snack på schemat utan även verkstad. Förbundskapten Magnus Olsson hade förberett en mångkamp med olika precisionsgrenar där de deltagande skulle jobba i lag.
Det kyliga vädret uppmuntrade inte direkt till utomhussporter, men några av löparna passade ändå på att ta en joggingtur.