Pandemin har gjort det svårare att locka nya elever

När de började i ettan såg framtiden ljus ut. Att de skulle ha jobb när de tog studenten var självklart. Coronautbrottet ändrade allt.

Treorna Jonathan Norrby och Linn Skill som båda vill arbeta som kockar är oroliga inför framtiden.

Treorna Jonathan Norrby och Linn Skill som båda vill arbeta som kockar är oroliga inför framtiden.

Foto: Anna Bennich

Mjölby2021-02-17 21:00

Med bara några månader kvar till studenten brukar de flesta av Dackeskolans elever på restaurang- och livsmedelsprogrammet redan ha jobb som väntar. I år är det annorlunda. Krogkrisen i pandemins spår har inte bara ökat arbetslösheten i branschen för dem som redan är inne i den. Krisen har även satt elevernas framtid på paus. Linn Skill och Jonathan Norrby som går i trean och som drömmer om att bli kockar hann inte ens sluta gymnasiet innan de drabbades.

– Jag blev av med mitt extrajobb när krogen som jag jobbade på gick i konkurs, berättar Linn Skill. 

– Jag har också haft extrajobb tidigare men det är ingen som delar ut några pass längre, säger Jonathan Norrby.

Innan pandemin bröt ut skrek branschen efter kunnigt folk. Så är det inte nu. Enligt Stefan Winkler, kökschef på Vadstena klosterhotell, har över 50 000 arbetstillfällen försvunnit sedan 2018. Och värst är det för de unga och personer med utländsk bakgrund. Samtidigt ser han att behovet kommer vara stort igen så snart pandemin är över. 

– När den här krisen är över kommer vi behöva kunnig personal. Men då kommer många av dem som förlorat jobbet nu eller gått ut skolan ha hittat andra jobb i andra branscher, säger han.

Den framtida bristen på personal oroar inte bara Stefan Winkler. Även kökslärarna Linda Lundberg och Maria Pettersson är oroliga, både för hur det ska gå för de nuvarande eleverna men även för att ungdomar inte ska våga välja restaurang- och livsmedelsprogrammet.

– Förut har jag kunnat garantera de elever som söker hit att de kommer att ha jobb redan innan de tar studenten. Det kan jag inte just nu, säger Linda Lundberg.

Och både Jonathan Norrby och Linn Skill säger att de söker sommarjobb i andra branscher just nu.

– Det finns inga jobb inom branschen att söka just nu, säger Linn Skill.

En annan konsekvens av pandemin och krisen i restaurangbranschen är att det varit svårt för eleverna att få praktikplats eftersom krogarna måst permittera eller säga upp folk.

– Vi har inte haft några praktikanter alls under hela 2020, berättar Stefan Winkler. Och det är ett problem, för den här branschen kommer att behöva kunnig personal igen. Och det är genom praktiken som många får jobb. Men vi har sagt ja till att ta emot praktikanter under våren. Tyvärr blir bara det torsdagar, fredagar och lördagar, så jag vet inte vad eleverna tycker om att inte få vara lediga på lördagarna.

För Jonathan Norrby, Linn Skill och deras klasskamrater har hela året varit upp och ner. Under våren stängdes skolan mer eller mindre ner helt och den mesta undervisningen fick ske digitalt. Samma sak veckorna före jul. 

– Treorna har varit hårt drabbade, säger Maria Pettersson. De har lidit mycket av att vi inte kunnat ha undervisning som vanligt. Man märker att de tappar sugen. Det är en utmaning att hålla motivationen uppe.

– Man får inte samma motivation när man sitter hemma som när läraren förklarar i en lektionssal, säger Jonathan Norrby.

– Nej, det känns som man växer ihop med väggarna när man sitter framför datorn i åtta timmar, säger Linn Skill.

Nu är eleverna delvis tillbaka på skolan. 

– Vi har fått anpassa undervisningen och till exempel lagt de praktiska ämnena på de två heldagar som eleverna är här, säger Linda Lundberg. I vanliga fall hade dessa ämnen varit mer utspridda över veckan. Under perioder med bara distansundervisning har vi fått skjuta på en del ämnen tills vi har kunnat ses igen. Vi har gjort så gott vi har kunnat och eleverna har varit jätteduktiga.

När vi är på besök är det första gången på flera månader som restaurangen är öppen. Äntligen får eleverna laga mat till andra än sina skolkamrater och servera lunchgästerna som kommit.

– Det blir en helt annan sak för eleverna när det kommer gäster utifrån, säger Linda Lundberg. 

Trots de dystra tongångarna ser i alla fall Stefan Winkler hoppfullt på framtiden. Han är övertygad om att med sommaren kommer det att bli bättre tider.

– Trots att det såg svart ut förra våren blev sommaren 2020 en av de bästa på länge, säger han. 

– Man måste vara hoppfull, fyller Linda Lundberg i.

Och Maria Pettersson är övertygad om att det kommer att vända och att besöksnäringen kommer att blomstra igen när pandemin väl vänt och de flesta är vaccinerade.

– Det här är en fantastisk och rolig bransch att arbeta i, säger hon. Det finns möjligheter att arbeta över hela landet och världen.

Programmet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett av flera nationella yrkesprogram på Dackeskolan. Utbildningen, som är högskoleförberedande, är treårig med inriktning på kök och servering och kan leda till arbeten som kock, kallskänka, barista, servitris eller servitör. Skolan driver en egen restaurang där eleverna får lära sig att laga mat och servera gäster från årskurs ett. Skolan har gott rykte i landet och både elever och lärare har vunnit olika priser. 

Karta: Dackeskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!