Det är full aktivitet inne i Hjärta till hjärtas lokal. I ena änden där varor lämnas in är det ett ordnat kaos med lådor upp till taket, ställningar med inkommande kläder som ska sorteras och prylar i alla hörn. I den andra änden är det en sval stämning av show room, med 50-talskänsla här och 70-talsfeeling där.
Mitt i alltihop står butikschefen Sussie Helmersson och myser medan de andra i personalen hänger upp gardiner, plockar prylar och dukar upp miljöer.
För drygt två veckor sen var hon och inspekterade butiks- och lagerlokalerna på Svänggatan.
– Det var mörkt, grått och nästan tomt. Jag tänkte att hur ska vi hinna fylla på här. Men vi har en så fantastisk personal och volontärer, säger hon.
Det var i skiftet mars-april som Hjärta till Hjärta beslutade att stänga Mjölbybutiken och samla sig till butikerna Motala och Linköping. Personalen och det mesta av varorna flyttade. Många av volontärerna valde att stanna hemma tills vidare. Nu är de flesta tillbaka.
När de åter öppnar dörrarna efter sex månader blir det med corona-anpassning. Det får inte bli trängsel. Kommer det många samtidigt måste man släppa in efter hand. Lite luftigare och glesare än tidigare mellan hyllor och bord är det.
– Vi vill skapa mysiga miljöer i butiken. Det ska finnas platser att sitta ner och ta det lugnt, säger Sussie.
Frank Gustavsson är en av volontärerna. Det har han varit i 13 år. Butiken startade 2004. I ett av butikens mindre rum har han skapat en serietidningshörna. Vid en gammal fåtölj – som säkert inte kommer stå kvar här länge – har han ställt en 70-talsbyrå med de halvt utdragna lådorna fulla av Knasen, Bamse, Fantomen och andra magasin.
– Jag trivs med att vara här. Det är ett så bra gäng, säger Frank.
Han tycker det är viktigt att butiken ska vara för alla. "Från samlaren till den ensamma modern", som han säger. Och det ska alltid vara nytt på hyllorna – fast gammalt då – för allt är ju skänkt för återbruk.
Sussie räknar upp alla fördelarna. Prylar som folk tröttnat på lämnas in får ett nytt hem efter sortering, fix och värdering. Det som inte går att sälja skickas till Rumänien eller Lettland, inkomsterna från försäljningen går till bistånd. Personer som har det svårt på arbetsmarknaden får jobb, social träning och arbetserfarenhet.
– Här får de utvecklas och växa, säger Sussie.