På Egebyskolan äter barnen Sveriges mest hållbara bröd

Marie Jubergs bröd på grönsaksbiffar fick pris som Sveriges mest hållbara bröd.

Marie Juberg, Egebyskolan, har bakat Sveriges mest hållbara bröd.

Marie Juberg, Egebyskolan, har bakat Sveriges mest hållbara bröd.

Foto: Fredrik Sandberg

Mjölby2023-04-19 14:00

I Egebyskolans kök jobbar Marie Juberg. Hon fick idén att baka bröd av skolans matsvinn.

– Vi tycker att det är bra att återbruka maten så slipper vi kasta den. Vi har provat olika varianter, bland annat på broccolisoppa och rotmos.

Marie fick ett tips om tävlingen "Sveriges hållbaraste bröd" som Lantmännen anordnar. Eftersom hon tycker om att baka skickade hon in ett bidrag.

– Mitt bröd är bakat av grönsaksbiffar. Vi testade olika alternativ och sedan fick barnen och personalen vara försökskaniner.

Av 30 inskickade bidrag valde juryn ut sex finalister, ett av dessa var Maries bröd. Under tisdagen fick hon veta att hennes bröd var det bröd som stod som vinnare. Priset är 10 000 kronor som kan användas till utrustning eller utbildning.

– Jag hoppades såklart att jag skulle vinna. Det här är bra för Egebyskolan, Mjölby kommun och mig själv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!