Missförstånd eller inte. De nya Sverigedemokraterna tog chansen – att föra fram sina åsikter om begränsad invandring, speciellt vad gäller de ensamkommande flyktingbarnen.
Det fullmäktige egentligen hade att ta ställning till var – att bilda en överförmyndarnämnd tillsammans med Motala, Vadstena och Ödeshög som redan samarbetar om detta.
Motala väljer ordförande, medan vice ordförande utses av Mjölby de första två åren för att sedan rotera mellan Mjölby och de övriga kommunerna.
Kostnaden för Mjölby uppskattas till omkring 1,3 miljoner kronor, omkring en halv miljon kronor mer än nuvarande lösning med en överförmyndare placerad i Mjölby.
Överförmyndarnämnden ska ha sitt kontor i Motala och till att börja med att bestå av sju personer med olika kompetens, bland annat juridisk.
Den kommer också att ha mottagningstider i respektive kommun, så att Gode män och förvaltare ska ha nära till servicen. Medborgarservice ska hjälpa till med det vardagliga.
Cecilia Vilhelmsson (S) framhävde fördelarna med en kommungemensam nämnd istället för en enskild överförmyndare i Mjölby. Rättssäkerhet genom gemensamma rutiner, fler kompetenser, mer utbildning men ändå en bibehållen lokal förankring genom mottagningstiderna.
– Cecilia Vilhelmsson är vältalig. Vi i Folkpartiet ändå inte nöjda, sade Carina Johansson (Fp) och efterfrågade ett alternativt förslag.
Revisorerna har visat att det krävs en mer robust organisation, men många Gode män har visat sig oroliga inför den här lösningen, enligt henne.
Ett annat alternativ med bättre lokal förankring, det ville även Runar Öhman (Sd) se, där även kommunens vakanta juristtjänst tillsätts.
Han menade att det var dags att vidta åtgärder mot de ökande antal ensamkommande flyktingbarn som kommer till Mjölby och att det skulle vara orsaken till de kraftigt ökade kostnaderna för omorganisationen.
Vänsterpartiet har varit lite skeptiska under hela den tid utredningen har pågått, menade Franco Sincic (V).
– Det som gjort mig högst tveksam är utlokaliseringen till Motala och jag tror inte det blir bättre med en större organisation. Det här bygger på närhet och lokalkännedom.
Både Monika Gideskog (M) och Birgitta Gunnarsson (C) hade haft långa diskussioner inom sina partier men kommit fram till att en nämnd kompletterat med lokal mottagning är den bästa lösningen.
– Det är intressant att vi i Sverigedemokraterna är de enda som lyfter fram att orsaken till de ökade kostnaderna är de ensamkommande flyktingbarnen, sade Roger Larsson (Sd).
– Jag är glad att Sverigedemokraterna talar om direkt varför de sitter i den här församlingen, svarade Thony Anderssson (S) ironiskt.
Cecilia Vilhelmsson (S) höll inte med om Sd-analysen. De ökade kostnaderna handlar snarare om att fler blir äldre och att fler funktionshindrade behöver hjälp.
Roger Larsson läste upp ur myndighetschefen Anders Granqvists remissvar, om att den ökade flyktingströmmen kommer att kräva att kommunerna tar större ansvar.
– Jag upplever att det behövs en del sakupplysningar när det gäller fördelningen av kostnaden för de ensamkommande flyktingbarnen, sade Anna Johansson (S), ordförande för socialnämnden.
Endast fåtal av de ensamkommande, 7 till 10 av 30, har behov av Gode män.
Eric Westerberg (Mp) tog till Reinfeldtska toner om att öppna sina hjärtan, något Roger Larsson inte höll med om. Han menade att de inte får var hur öppna som helst, att följa FN:s barnkonvention borde räcka. Varpå kommunfullmäktiges ordförande Jörgen Oskarsson till slut påminde ledamöterna att hålla sig till ämnet.