Mat i Mjölby
Vi åkte till Open New Doors Bahnhof i Sya för att ta reda på hur ett julbord utan animaliska produkter kan se ut.
Utanför det gamla stationshuset singlar snöflingor långsamt ned i eftermiddagsmörkret, inne i restaurangen är det desto mer fart. Julbordet håller som bäst på att tillagas och plockas fram.
– Många saker fattas på julbordet för oss veganer, säger Erika Frost. Ett julbord är till stora delar kött, korv och fisk och man kan sakna smakerna och därför försöker vi hitta sätt att veganisera på. Till exempel lägger vi in aubergine på samma sätt som man lägger in ansjovis när vi gör Jansson. Jag tror att 99 procent tar vår Jansson för en vanlig, så lik är den.
Erika och hennes man Jonas driver restaurangen med inriktning mot vegansk mat. Årets julbord är deras fjärde sedan de startade upp i Sya.
– Det är ju främst smakerna man vill åt och jag vill ändå säga att vårt julbord är traditionellt. Vi tycker att det vanliga julbordet är lite tungt. Många behöver gå och lägga sig en stund efter de ätit. Med ett veganskt julbord blir man mätt, men inte med samma tunga känsla. För oss handlar det inte om att ersätta kött med liknande produkter, utan om att få in smakerna av jul och samtidigt göra julbordet fräschare och lättare.
Men hur ersätter ni skinkan?
– Vi gör en konfiterad rotselleri istället. Först lagar man den långsamt i olja och efter det griljerar vi den precis som man gör med en skinka, men utan ägg i griljeringen. Sedan skivar vi upp den. Vi tycker såklart inte att den liknar en skinka, men det är en väldigt god rätt på julbordet.
Prinskorven vill många ha på julbordet. Hur gör ni den?
– Det finns växtbaserad korv idag. Den är bra om man jämför hur den var för några år sedan. Många märker ingen skillnad på korv gjord på kött och korv som till exempel är gjord på soja eller ärtprotein.
Sillen kan man ju inte vara utan!
– Den gör vi på aubergine som vi skär i "silliga" bitar och snabbt kokar i lättsaltat vatten. Sedan gör vi en inläggning precis som man gör med vanlig sill. Vi har även en löksill som vi gör på tofu.
Hur kommer det sig att du blev vegan?
– Jag var av etiska skäl redan vegetarian, och så läste jag en bok som heter "Äta djur". Efter det var jag färdig med allt som kommer från djurvärlden. Från början var det etiska skäl, men idag är det alla skäl. För mig är det jättekonstigt att vi konsumerar djur.
Vi får inte glömma köttbullarna. De är populära på julbordet.
– De gör vi på sojafärs, lök, en grädd- och ströbrödsblandning och kryddar med kryddpeppar.
Erika berättar att det fortfarande ett visst motstånd mot vegansk mat.
– Vi har valt att göra rätter som liknar ett klassiskt julbord. Vi behöver inte vinna över de som redan är veganer, vi vill övertyga de som inte är veganer idag. Sakta med säkert gör vi det. Vi plockar dem en åt gången, skojar hon.
Men hon har trots allt märkt att synen på vegansk mat har förändrats.
– Det är inte lika mycket skepticism. Det finns mycket bättre produkter och det går framåt. Vi ser att vi har en annan målgrupp idag än från början. Jag tror att de flesta kan tänka sig att äta växtbaserade produkter, åtminstone någon gång i veckan. Vi ser en del medelålders män som kommer hit. De har kanske döttrar eller barnbarn som är veganer, så de har inte så mycket val. Det finns en nyfikenhet och det är fantastiskt att se.
– Vår främsta drivkraft är just att inspirera fler att äta grönt och allra helst utan pekpinnar.