Jörgen Oskarsson får välja den viktigaste och den roligaste politiska frågan. Båda har rötter i 70-talet eller kanske ännu längre tillbaka. Han blev invald i fullmäktige 1976, men satt redan mandatperioden före i skolnämnden.
– 2002 invigde vi nya resecentrum och det var vi väldigt stolta över, berättar han.
Pendeltågsstationerna i Mjölby och Mantorp invigdes 1995, och pendelns betydelse för Mjölby kommun kan inte överskattas, menar han.
– Vi gjorde upp med Moderaterna och dåvarande Folkpartiet om tunnellösningen. Den ersatte den gamla gångbron som fanns över stationsområdet.
Centern stred för en annan lösning. Oro för mörker och otrygghet nere i underjorden var argumentet.
– Vi la ner väldigt mycket i förarbetet. Hela kommunfullmäktige åkte på studiebesök till den bästa tunnellösningen (Katrineholm) och den bästa brolösningen (Hallsberg). Vi såg till att få med oss pensionärsföreningar och handikapporganisationer på den resan.
Att få pensionärsföreningarna mot sig ville man inte.
– Det fanns en skräckpropaganda mot tunnel. Men en brolösning hade förändrat hela stadsbilden. Med tunnel kunde det mesta av stationsmiljön och stadshotellet som pendang bevaras, menar han.
Nu sitter det kameror i tunneln, för visst har det blivit en plats som ofta nämns när otrygghet och kriminalitet debatteras.
Få kommuner av Mjölbys storlek saknade simhall på 00-talet. Mjölby var en.
– Redan 1979 föreslog S en simhall, finansierad med en skattehöjning, men fick nej av dåvarande samarbetspartnern Vänsterpartiet Kommunisterna. I en budgetberedning i slutet av 90-talet nådde vi enighet, men vi fick bakläxa av dåvarande ekonomichefen Henry Jansson: kommunen hade inte råd.
I det läget var man politiskt överens om en simhall.
– Men sedan föll det ena partiet efter det andra ifrån. Vänstern krävde folkomröstning. Till slut fick vi majoritet med V och KD.
Debatten var omfattande och blev 2002 en valfråga för S. Väldigt lägligt för partiet eftersom det fanns en stor längtan efter en riktig simhall bland Mjölbyborna.
Numera är det mycket samarbete i Mjölby. Varför har det blivit så?
– Det har varit ett bra samarbete ända sedan storkommunen -71. Men under min tid som ks-ordförande tyckte jag att Centern var emot allt, säger den avgående kommunfullmäktigeordföranden Jörgen Oskarsson (S).