Vice räddningschefen Jan-Erik Forsén har tittat på hur det framtida behovet kommer att se ut. Något formellt uppdrag att utreda räddningstjänsten finns inte från politiskt håll. Däremot kommer det nu pågående arbetet med översiktsplaneringen innehålla frågor om hur kommunen kan utvecklas med nuvarande, respektive med en utbyggd, räddningstjänst.
– Vid länsstyrelsens tillsyn 2018 framkom ett uppdrag att påbörja en analys av situationen idag, och då handlar det särskilt om Mantorp, och om orten ska fortsätta växa, säger Jan-Erik Forsén.
I botten ligger lagen om skydd mot olyckor, LSO. Alla ska ha rätt till hjälp på samma premisser. Räddningstjänsten ska planeras och organiseras så att räddningsinsatserna kan påbörjas inom godtagbar tid och genomföras på ett effektivt sätt, enligt lagen.
I Mantorp har redan räddningstjänsten svårt att klara en insatstid 10 minuter, vilket är den maximala tiden vid en bebyggelsetyp med höga hus, industrier, samlingslokaler och vårdanläggningar. Bostadsbolaget planerar att bygga bostäder bakom Unibake men på grund bland annat av för långa utryckningstider kunde man inte på ett ekonomiskt sätt bygga i fyra våningar utan minska till tre. Framtida bebyggelse på sydsidan av järnvägen i Mantorp kan också bli problematiskt, särskilt om man vill bygga på höjden.
– Mantorp som tätort närmar sig en gräns där det gäller tio minuter som max utryckningstid, särskilt om man planerar för en folkmängd på 8 000. Länsstyrelsen vill att man ska ta höjd för detta i den fysiska planeringen, säger Jan-Erik Forssén.
Representanter från Mjölby-Boxholms räddningstjänst sitter med i arbetet med översiktsplanen och där har man nu två reserverade tomter för möjliga nya räddningsstationer. I detaljplanen för Hulje, mellan Kungsvägen och Rv50, finns en tomt dit Mjölbys räddningstjänst skulle kunna flytta. Och mellan Depot och Olofstorp i Mantorp skulle en filial kunna finnas som klarar kraven i den expanderande orten.
– Och då talar vi inte om en enhet med deltidspersonal, då klarar man ändå inte tidskraven. Utan vi tänker oss en heltidsbemannad filial med en mindre styrka, kanske med tre brandmän. Det skulle vara tillräckligt för att klara räddning på stege, eller en första insats på E4. Deltidare har fem minuter på sig att inställa sig på stationen, säger Johan Forsgren, räddningschef.
Ett annat argument mot deltidsstation är svårigheten att rekrytera.
Men när det gäller storlek och bemanning tar de inte ställning. Jan-Erik menar att en oberoende utredare måste engageras för att göra en helhetsbedömning av det framtida behovet och lägga fram förslag på organisation och placering.
Men de menar att en flytt av nuvarande station inte räcker för att klara kraven. Inte ens om den placeras strategiskt vid E4 i Hulje.
Två nya stationer, är det rimligt om man ser till kommunens ekonomi?
– Det kommer nog inte att hända i närtid. Det rimliga är att prioritera Mantorp. Kraven på kommunala tjänster ökar ju inom alla områden i takt med att kommunen växer. Det är inte bara vi, utan även skola, barn- och äldreomsorg.
Johan lägger till att det är länsstyrelsen och MSB som avgör om Mjölby uppnår likvärdighet i skydd. Sedan blir det upp till ett politiskt beslut.
– Vårt förslag är att säkerställa tomtmark, låta en konsult ta en helhetsbild av framtida behov och räkna på kostnader, säger Johan Forsgren.