Oro för outsourcing på Toyota

Toyota Material Handling Europe, där truckfabriken i Mjölby ingår, ser över sin it-verksamhet med 64 anställda. Facken befarar outsourcing och personalen känner oro.

Mjölby2013-11-22 08:01

Målet är att ha en utvärdering klar inom fem månader, bekräftar ekonomidirektören Lars Hägerborg.

Ett antal globala it-aktörer har bjudits in. Bland dem CGI, som kallar sig Sveriges största IT-tjänsteföretag, Tieto med sin bas i Norden, och indiska Infosys.

På tal förut

Facken menar att koncernen vill öppna upp för outsourcing, att överlåta utförandet till underleverantörer av hela eller delar av funktioner som tidigare legat inom det egna företaget. Just outsourcing av it har varit på tal förut på Toyota Material Handling/BT.

Så här uttrycker sig Lars Hägerborg:

– Vi tittar på hur vi kan verksamhetsutveckla, hur vi kan bli långsiktigt hållbara och konkurrenskraftiga. Därför ska alla verksamheter få en genomlysning, och vi har börjat med it. Det är alldeles för tidigt för att säga vad det kommer att leda till.

Är ett scenario att it-avdelningen läggs ner?

– Så kan man inte uttrycka sig, men vi kommer behöva utveckla och utvärdera den versamhet vi har och hur den ska se ut i framtiden.

Finns det några problem med it-verksamheten i nuläget?

– Nej, vi gör en genomsyn, och det gör vi löpande.

Kan det leda till förändringar med färre arbetsplatser i Mjölby?

– Inget är skrivet i sten. Vi ska utvärdera den analys som nu pågår och därefter tar vi beslut.

Flytta enheter

Lars Hägerborg kan inte svara på frågan om det finns några planer att på flytta enheter från Mjölby eller inte.

– Vi låser inte fast oss. Det är för tidigt att svara på detta.

Finns det oro bland personalen?

– Alla potentiella förändringar skapar viss oro. Vi tar det här med en stor portion seriositet. Det är ingenting som sker undanskymt. Vi måste hitta framkomliga vägar.

Går det dåligt för Toyota Material Handling/BT i Mjölby?

– Det går enligt plan, men som företagsledning har vi skyldighet att se till att den långsiktiga konkurrenskraften bibehålls.

Facken kritiska

Fackförbunden är kritiska till att det ska gå så pass snabbt att genomföra förändringen.

– Vi har godkänt den förstudie som pågår. Nu får vi avvakta och se vad som händer, säger Annika Norin från Akademikerförbundet som organiserar medlemmarna tillsammans med Unionen och Ledarna.

Fackförbunden arbetar gemensamt i denna fråga. Facken fick information om planerna samtidigt som de anställda redan för en månad. Sedan dess har Annika Norin haft mycket kontakt med medlemmarna. De är både oroliga för sig själva, att förlora jobbet eller flyttas till konsultbasis, och för att kvaliteten på arbetet inte blir lika bra med en extern it-partner, menar hon.

Annika Norin tycker att hon fått många svar från arbetsgivaren men inte svar på vad framtiden innebär mer i detalj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!