Oro efter legionellalarmet: "Helt sjukt"

Flera föräldrar med barn på Blåklintsskolan är upprörda över att inte ha fått information direkt om att legionella upptäckts i idrottshallen. Det berättar en mamma för Corren.

Flera föräldrar med barn som går på Blåklintsskolan är upprörda över att inte ha fått information direkt om att legionella upptäckts i idrottshallen.

Flera föräldrar med barn som går på Blåklintsskolan är upprörda över att inte ha fått information direkt om att legionella upptäckts i idrottshallen.

Foto: Privat / TT

Mjölby2017-01-18 18:58

När hennes som kom hem efter skolan och berättade att klassen inte kunnat använda duscharna antog Alexandra Veljaca först att det handlade om vanligt mögel.

– Jag trodde inte att det rörde sig om något allvarligt. Sedan läste vi i Corren om den här bakterien. Det är lite skumt att vi inte fick någon information över huvud taget.

Under onsdagen informerade så skolan föräldrarna via ett mejl och på sin hemsida om vad som hade hänt. Men det var för sent, enligt Alexandra Veljaca.

– Jag tycker att de skulle ha skrivit ett brev direkt och skickat med barnen, så att man vetat innan vad som hade hänt. De kunde ha ringt eller fixat ett stormöte. Det är helt sjukt att vi har fått reda på det här först i efterhand, säger hon.

Hon har nu kontaktat skolan och meddelat att hon inte vill att hennes son ska vara i salarna i anslutning till duschrummen, där undervisning fortfarande hålls.

– Jag vill inte att han ska vistas i idrottshallen. Man blir jätteorolig som förälder. Det är ganska många som är förbannade över det här. Det har gått som en löpeld över Facebook, kan jag säga.

Hon är även kritisk till innehållet i den information som nu har skickats ut.

– Det står ingenting om vad legionella är för någonting. Det är ett stort frågetecken – vad det innebär och hur pass allvarligt det är.

Sebastian Hagård är rektor för förskola till tredjeklass på Blåklintsskolan.

Borde ni ha gått ut med information tidigare om varför duscharna var avstängda?

– Det är alltid lätt att vara efterklok. Vi hade tagit ett beslut på måndagen om att gå ut med information under onsdagen. Sedan hann media före. Vi försöker alltid att delge föräldrarna information men i det här fallet fick vi vänta på resultat från mätningar som drog ut på tiden.

Kunde ni ha varit tydligare med vad legionella faktiskt är för något?

– Nej, utan vi har hänvisat till kommunen. Vi har inte den funktionen. Vi är inte experter på legionella, då hänvisar vi till de som kan stället, säger Sebastian Hagård och tillägger:

– Vi sätter elevernas hälsa i det främsta rummet. Det gör vi aldrig avkall på.

Bakterierna kan orsaka legionärssjuka

Legionärssjuka är en svår lunginflammation som drabbar mellan 100 och 150 personer i Sverige per år. Den smittar genom att man andas in små droppar med förorenat vatten.

Behandlingen är antibiotika. Ibland behövs sjukhusvård.

Infektionen orsakas av legionellabakterier som förökar sig i stillastående vatten och som kan förorena vattenledningar, klimatanläggningar, duschar och bubbelpooler.

Du kan bli smittad genom att andas in förorenat vatten i form av finfördelade vattendroppar i luften, till exempel när du duschar eller sitter i en bubbelpool.

Legionellabakterien är mindre farlig för friska personer. Personer som i övrigt är friska kan drabbas, men det är främst personer med nedsatt immunförsvar som blir svårast sjuka. Risken är även större för rökare.

Omkring 100–150 fall av legionärssjuka rapporteras i Sverige varje år. Runt hälften har smittats utomlands.

Legionella är en anmälningspliktig sjukdom enligt smittskyddslagen. Det innebär att den behandlande läkaren gör en anmälan till smittskyddsläkaren i länet där du bor, och till Folkhälsomyndigheten.

Källa: 1177

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!