Corren berättade 24 februari att regeringens tillstånd till bearbetningskoncessionen hade upphävts av Högsta förvaltningsdomstolen.
Vilken betydelse får domen? Stor. Framför allt för gruvetableringar generellt i Sverige. Det framkom vid ett möte i Mjölby i tisdags kväll.
– Jag ser domen som prejudicerande. Helhetsbedömningen av hur miljön i området påverkas av verksamheten måste göras i samband med att bearbetningskoncessionen prövas. Högsta förvaltningsdomstolens dom om Norra Kärr ändrar praxis, sa pensionerade Chalmersprofessorn Olov Holmstrand.
Han konstaterade att Tasman Metal har uppgett att de kan ansöka om tillstånd en gång til. Företaget anser sig ha allt underlag som behövs för att visa hur driftsanläggningar som sandmagasin med mera påverkar omkringliggande områden.
Olov Holmstrand såg två möjliga alternativ.
– Antingen skakar Tasman fram pengar och söker en gång till eller så har ekonomin efter domen blivit så skakig att projektet Norra Kärr stängs. I dag tycker jag att det pekar åt det senare men det kanske är önsketänkande.
Bakom överklagandet till Högsta förvaltningsdomstolen låg en rad naturskyddsföreningar, däribland Östergötlands länsförening.
Lika nöjda som naturvårdsvännerna är med Högsta förvaltningsdomstolens dom, lika missnöjda är de med den svenska minerallagstiftningen.
Minerallagen vill de helt ha bort eftersom den bygger på att gruvetableringar ska underlättas med Bergstaten som ett myndighetsredskap för det.
Johan Elwing, Ödeshög, berättade om hur han försökt lära sig allt som går om gruvnäringen utan att ha haft några kunskaper förut.
Han har blivit förskräckt.
– Det råder en enorm mytbildning kring Sveriges gruvor och des betydelse för Sverige som nation, sa han.
Mötet i Mjölby samlade ett 20-tal personer och var det sista av sex möten i en föreläsningsserie som hållits utmed Svartåns vattensystem. Tranås naturskyddsförening har varit drivande för seriens genomförande.
Det är som Corren tidigare berättat inte bara Vätterns vatten som gruvmotståndarna är oroliga för utan även sjöar som Noen, Ralången och Sommen.
Föreläsningsserien avslutas med ett seminarium på Solvikens värdshus i Torpa 2-3 april. Det blir final men också avstamp för det vidare arbetet.