"Våra idéer har röstats ner men kommit igen"

"Egentligen förs en mer socialistisk politik nu än när vi var med i majoriteten". Det säger vänsterpartisten Franco Sincic.

Det ska vara tryggt att växa upp i Mjölby, en åsikt som delas av samtliga tre oppositionspartierna.

Det ska vara tryggt att växa upp i Mjölby, en åsikt som delas av samtliga tre oppositionspartierna.

Foto: Lena Grape Lilliehorn

Mjölby2021-11-28 06:00
undefined
Det ska vara tryggt att växa upp i Mjölby, en åsikt som delas av samtliga tre oppositionspartierna.

Med ett knappt år kvar till valet verkar oppositionspartierna relativt nöjda med den politik som majoritetens fem partier i Handslaget har fört under mandatperioden. För även om de inte fått gehör för sina idéer och förslag när de lagt fram dem så har majoriteten, enligt oppositionspolitikerna, senare lagt fram flera förslag som sina egna. Vänsterpartiets Franco Sincic tycker till och med att hans parti fått mer genomfört nu i opposition än när partiet var med och styrde. Han tar den nya bowlinghallen som exempel.

– Vi har länge tyckt att det behövs kvällsaktiviteter i Gallerian utan att ha fått något gensvar förut. Men nu finns bowlinghallen där och det har vi varit med och påverkat genom våra motioner. Och det känns rätt bra.

undefined
Fredrik Rydberg (V) tycker att det är knepigt att påverka politiken när partiet iinte har någon insyn.

Samtidigt konstaterar han och partikamraten Fredrik Rydberg att det är svårt att sitta i opposition när man inte har någon insyn.

– Vi har bara plats i kommunfullmäktige men det är i kommunstyrelsen och i nämnderna allt händer, säger Fredrik Rydberg. 

För att det ska vara möjligt för mindre partier att få någon insyn i det politiska arbetet har de lagt in om att det ska vara möjligt att ha en insynsplats.

– Efter nästa val kan det vara något annat parti som är utanför, säger Fredrik Rydberg.

Moderaten Lars-Åke Pettersson tycker att det är lättare att vara med och påverka politiken sedan liberalerna kom med i Handslaget.

– Våra idéer har fått större genomslag nu när våra gamla allianskamrater är med i majoriteten, säger han. Men någon cred för vad vi gör får vi däremot sällan. När vi kommer med idéer får vi vänta lite och sedan märker vi att de har färgat besluten lite.

Har du något exempel?

– När vi ser på ekonomistyrningen tycker jag att vis er tydliga exempel på det, för det har vi jobbat hårt med. Och det har man nog även gjort från Liberalernas sida också, säger han. Vi har varit drivande där och vi behöver inte opponera mot liberalernas politik. Det är ju mot socialdemokraterna som har varit lite för generösa med pengarna genom tiderna.

Han konstaterar att majoritetens och oppositionspartiernas budgetar ligger så lika att det i stort sett handlar om felräkningspengar.

– Men då har vi också gjort ett antal förstärkningar genom effektiviseringskrav och börjat få förvaltningarna att faktiskt inse vad det innebär. Vi har fortfarande kvar att göra med att beskriva vad som är skillnaden mellan effektivisering och besparing. Det sitter inte riktigt än men vi börjar få en metodik som fungerar. 

undefined
"En positiv utmaning är att kommunen ska växa i en bra takt så att vi hinner anpassa oss", tycker Lars-Åke Pettersson (M)

Även den ekonomiska framförhållningen har blivit bättre, tycker Lars-Åke Pettersson.

– Vi har infört en princip med att göra längre ekonomiska prognoser där man gör scenarier utifrån möjliga utfall. Det har man inte haft tidigare och det har jag varit drivande i så där känner jag att jag har påverkat ganska mycket, faktiskt.

Runar Öhman i Sverigedemokraterna som är det tredje oppositionspartiet tycker inte att partiet fått igenom någonting under den gångna mandatperioden. Men även han säger att det finns förslag som röstas ner när de kommer från SD men att majoriteten senare tar dem och framför dem som sina egna.

– Vi har ju varit drivande mot majoriteten i några frågor, framför allt i trygghetsfrågan, som man nu lägger pengar på, säger Runar Öhman. 

Han hävdar att även Sverigedemokraterna varit drivande i effektiviseringsfrågan.

– Och vi var först med att satsa på Vuxenutbildningen. Tanken är att det under Coronatider kan finnas många som behöver komplettera sin utbildning eller få en annan inriktning. Det förslaget röstade man ner. I mars i år lade man sedan en tilläggsbudget i stället och en större summa på det hela så man var ju steget efter där. Det är mycket frågor vi har drivit som vi inte fått gehör för när vi lägger fram dem.

Att partiet får genomslag och att det blir bra för kommunen är trots allt det viktigaste, tycker han.

Vad är den viktigaste frågan inför valet?

undefined
Vänsterpartiet vill bland annat att det ska byggas fler hyresrätter, säger Franco Sincic.

– Att få bort de sociala och ekonomiska klyftorna, satsa på skola och integration, säger Franco Sincic.

– Miljön och kollektivtrafiken, fyller Fredrik Rydberg i.

– Vi ska ha en av Sveriges bästa skolor. Ihop med det hänger hela trygghetsfrågan, säger Lars-Åke Pettersson.

– Tryggheten framför allt, säger Runar Öhman. Om vi inte har ett tryggt samhälle och känner en trygghet kommer inte Mjölby kommun att expandera. Men även att invånarna ska känna sig trygga i att kommunen levererar den välfärd som folk betalar in skatt till. 

Oppositionen i Mjölby

Moderaterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet är de tre oppositionspartierna i kommunen. Störts är Moderaterna som i förra valet fick ni mandat, tätt följda av Sverigedemokraterna som fick åtta medan Vänsterpartiet fick tre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!