Operans klarinettist tillbaka i sin ungdoms orkester

En betydligt svårare uppgift än att spela med Hovkapellet på Kungliga operan. Det säger Robert Hegg om sitt kommande besök i Mjölby ungdomsmusikkår.

Robert Hegg är Mjölbyklarinettisten som jobbat på Kungliga operan i snart 20 år. På söndag kommer han tillbaka till Mjölby som solist i sin gamla orkester Mjölby ungdomsmusikkår.

Robert Hegg är Mjölbyklarinettisten som jobbat på Kungliga operan i snart 20 år. På söndag kommer han tillbaka till Mjölby som solist i sin gamla orkester Mjölby ungdomsmusikkår.

Foto: Privat

Mjölby2022-03-15 20:30

Robert Hegg är anställd som klarinettist på Kungliga operans orkester Hovkapellet. Söndagen 20 mars kommer han till sin gamla hemstad för att spela som solist på Mjölby ungdomsmusikkårs vårkonsert. Konserten skulle ha hållits redan förra året, men pandemin och dess restriktioner gjorde att man sköt upp det ett år.

– Det är jättekul. Ett stort privilegium att få komma hem och spela med ungdomarna, säger han.

Det var här i musikkåren hans bana som klarinett startade. Och han säger att det var där som han bestämde sig för att satsa på instrumentet. Det blev musikgymnasium i Norrköping och musikhögskola i Göteborg och Stockholm. 2003 fick han jobb på Hovkapellet efter en tids frilansande och ett år på Folkoperan.

Men att spela klarinett i "Figaros bröllop" i orkesterdiket på operan är inte lika svårt som att spela solo med Mumk, slår han fast.

– Det är mycket mycket lugnare att spela på operan. Det kanske man inte kan tro, men till exempel i Figaros bröllop är det så lite insatser för klarinett. Som solist har man ju sina krav och lägger press på sig själv. Och det ska ju vara lika superkul för ungdomarna att få musikalisk glädje och inspiration, menar han.

Robert Hegg är inte ofta i Mjölby. Det är många år sedan hans föräldrar flyttade ifrån stan. Själv bor han med familjen i Falun.

– Det blir mest att man byter tåg och stannar till, jag har ingen direkt koppling till Mjölby längre.

Tiden i Mjölby ungdomsmusikkår minns han med glädje. Han var kompis med Andreas Niskala som är dirigent i dag.

– Många av dem som jag spelade ihop med har ju barn i orkestern i dag, säger han och berömmer orkesterns höga kvalité.

Han tror inte att det finns många orter i landet med en så stark blåsmusik, men även andra musikstilar och instrument.

Pandemin har förstås påverkat operans verksamhet kraftigt. Man har haft förställningar för 50 eller 100 personer, beroende på de olika restriktionerna. Även digitala föreställningar.

– Man behöver hålla igång för att det ska fungera. Vi har fått öva en hel del på egen hand för att vara i form.

Några stycken på konserten den 20 mars har han fått välja själv, bland annat en solosvit "Hommage à Manuel de Falla" av Béla Kovács. Där kommer Robert att spela helt ensam. 

Det blir en riktig klarinettfest, med hjälp av orkesterns stora klarinettsektion, och så klart alla andra duktiga ungdomsmusiker.

Konserten på söndag med Mjölby ungdomsmusikkår och klarinettisten Robert Hegg hålls på Mjölby kulturscen.
Konserten på söndag med Mjölby ungdomsmusikkår och klarinettisten Robert Hegg hålls på Mjölby kulturscen.
Karta: Mjölby Kulturscen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!