– Nu är vi lite trötta på semlor, ler Erika Frost när vi träffas ett par dagar efter semmelsäsongen. Drygt 9 000 semlor hann de baka under ett par hektiska veckor, mot knappt 2 500 ett vanligt år.
Som vi tidigare berättat ledde Open New Doors Bahnhof Arlas semmeltävling när tävlingen plötsligt lades ner. Enligt Arla var det på grund av pandemin. I stället för att utse en vinnare bestämde sig Arla för att skänka 100 semlor från 100 bagerier, totalt 10 000, till äldreomsorgen och sjukvårdspersonal. Mejeriföretaget vill stötta sina kunder, sade företagets presschef då. Eftersom kaféet i Sya varken använder smör och grädde kom Open New Doors Bahnhof inte ifråga för den stöttningen.
Den nedlagda tävlingen ledde till upprörda känslor på Facebook där ett upprop för kaféet och dess helveganska semlor startades. Det ledde till en enorm anstormning av beställningar. Erika och Jonas Frost och deras anställda arbetade dygnet runt under en period. Nu är semmelsäsongen slut för i år.
– Det har varit körigt men jätteroligt, säger Erika Frost. Vi har världens bästa personal som har ställt upp. De har tagit hand om allt runt omkring medan Jonas och jag har bakat semlor praktiskt taget dygnet runt.
Det har spekulerats i att ni deltog i tävlingen som en kupp. Var det därför ni var med?
– Det hade ju varit kul om vi tagit hem tävlingen, säger Jonas Frost utan att direkt svara på frågan.
– Vi hade ju i bakhuvudet att vi skulle kunna vinna, för vår semla är fantastisk, inflikar Erika Frost.
– Och det stod ju att det gärna fick vara något innovativt, så det var ju inga konstigheter med att delta, fortsätter Jonas Frost.
Med facit i hand blev kanske resultatet bättre för dem än om de vunnit tävlingen, även om det innebar otroligt mycket mer arbete än vanligt under en period. Att kaféet bara har en ugn med plats för två plåtar skapade vissa begränsningar i arbetet.
– Vi är ju inget bageri. Och vi hade inte löst det här utan Väderstads hjälp. När vi frågade om vi fick låna plåtar av dem körde de hit dem till oss trots att vi sa att vi kunde hämta dem själva. Men det hade vi inte tid med, sa de, berättar Erika Frost.
Uppmärksamheten har även lett till att nya kunder hittat till det kombinerade kaféet och restaurangen utanför Mjölby.
– Och de har kommit både två och tre gånger, säger Jonas Frost.
Framgången har lett till att Erika och Jonas Frost nu satsar på att bygga ett bageri i den gamla smedjan som ligger bredvid stationshuset.
– Det har vi tänkt länge, säger Erika Frost. Då kan vi utöka vår kapacitet och använda vår ugn härinne till att fortsätta laga god mat och baka i bageriet.
– Under den här perioden har vi fått prioritera bort en del mat medan ugnen varit upptagen av semlor, säger Jonas Frost. Får vi bort bakningen kan vi frigöra ganska mycket kapacitet.
Till sommaren hoppas de att bageriet ska stå klart. Det beror dels på hur snabbt bygglovet blir klart, dels på att leveransen av utrustning kommer i tid. Och så ska en bagare anställas.
– Vi tror absolut att det finns ett underlag för ett bageri här, säger Erika Frost.
För många i branschen har pandemiåret varit tufft. Men för det kombinerade kaféet och restaurangen har det gått bra.
– Vi hade en bra sommar och det gick helt okej i september och oktober, berättar Jonas Frost. När vi insåg att vi inte skulle kunna erbjuda julbord bestämde vi oss för att satsa på julkassar. Och vi fick en massa beställningar.
De började också erbjuda take away och i november öppnade de en webbshop där de bland annat sålde kola till jul.
– Vi fick koka, skära och packa en massa kola, ler Erika Frost. Och tack vare att vi var snabba att ställa om behövde vi aldrig permittera någon personal.
Att de inte heller har kvällsöppet är ytterligare en anledning till att de inte drabbats så hårt som andra i branschen, tror hon.
– Vi har också många stamgäster som är måna om oss, säger Jonas Frost.
Han tycker samtidigt att det är tråkigt att de inte kunnat ha så mycket gäster som vanligt. Eller hålla kurser. Nu ser de fram emot sommaren och hoppas att det ska gå att ordna lite konserter eller andra evenemang.
– Vi har en jättestor uteservering och det var räddningen för oss i somras att vi inte tappade platser utan i stället kunde behålla antalet, säger Jonas Frost.