Okunskap om kulturhus

Östergötlands ambitioner för en god bebyggd miljö behöver blir betydligt bättre. Länsantikvarien tror inte att de höjda ambitionerna skulle kunna rädda Bemab-huset.

Foto: Hasse Frominder

MJÖLBY2014-09-05 08:29

En god bebyggd miljö är ett av de miljömål som Sveriges riksdag har satt upp, och länsstyrelserna har uppdraget att samordna det regionala arbetet för att uppnå de svenska miljömålen. Att det står illa till för bebyggelsemiljön i Östergötland framgår av en lägesrapport från länsstyrelsen:

Miljömålet ”God bebyggd miljö” bedöms inte möjligt att nå till 2020 för Östergötland. För kulturvärden bedöms genomförda åtgärder och beslutade styrmedel vara otillräckliga. Bristande kompetens, bristfälligt kunskapsunderlag och formellt skydd bedöms vara de största hindren. Rådigheten, det vill säga förfoganderätten, ligger till största delen hos kommunerna. Informationen om ekonomiska och administrativa styrmedel på kommunal och regional nivå behöver också öka.

Enligt Boverket bedöms miljömålet ”God bebyggd miljö” blir mycket svårt att nå i tid. Bland de delar av målet som är svårast att nå finns delmålen som omfattar bebyggelsens kulturvärden. Dessa anses vara särskilt svåra att uppnå på grund av att kulturvärden förstörs för att de inte uppmärksammas och skyddas.

I plan- och bygglagen står det bland annat att en byggnad som är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig och konstnärlig synpunkt inte får förvanskas.

Är då rivningshotet mot Bemab-huset i Mjölby ett exempel på de dåliga ambitionerna för bebyggelsemiljön?

Det tycker inte länsantikvarie Jan Eriksson.

– Vi lägger oss inte i enskilda ärenden. Huset är varken q-märkt och inte byggnadsminnesförklarat och då har inte länsstyrelsen mandat att stoppa rivningen.

Att huset visat sig vara värt att bevara räcker inte, då har inte länsstyrelsen möjlighet att lägga sig i.

– Det krävs en mycket hög klassning av byggnaden, säger länsantikvarien.

Just nu prövar länsstyrelsen om Bemab-huset kan bli förklarat som byggnadsminne. Oavsett husets skyddsvärde är det mycket ovanligt att ett beslut tas över fastighetsägarens huvud, enligt handläggaren och byggnadsantikvarien Leyla Nyman. Fastighetsägaren Mjölby kommun har åtminstone hittills tydligt deklarerat sin inställning för en rivning.

Det finns alltså inget oavvisligt villkor att fastighetsägaren ska vara införstådd med en byggnadsminnesförklaring?

– Det har hänt att det har skett mot fastighetsägarens vilja, men det är djupt olyckligt när så sker och mycket komplicerat. Exempelvis skedde det med Ljungs herrgård.

Är Mjölby kommun bra eller dålig på att bevara god bebyggd miljö jämfört med övriga Östgötakommuner?

– Det går inte att säga. Kommunen var mycket framsynt på 1980- och 1990-talet då alla byggnader inventerades.

Mjölby kommun är också en av fyra kommuner i Östergötland där det håller på att tas fram ett kulturmiljöprogram, övriga är Motala, Söderköping och Finspång. Det har varit möjligt tack vare medel från länsstyrelsen.

Nytt uppdrag om Bemab-huset

Kommunen håller på att ta fram en detaljplan för kvarteret Rosenkammaren där de två första flerfamiljshusen i det nya bostadsområdet Svartå strand ska byggas. Planförslaget, som byggnadsnämnden har antagit, förutsätter att Bemab-huset rivs och ger plats åt garage. Flera utredningar pekar ut huset som värt att bevara som ett exempel på Mjölbys äldre industribebyggelse.

Förslaget stötte på motstånd när detaljplanen skulle antas i kommunfullmäktige och återremitterades, det vill säga skickades tillbaka för ytterligare behandling.

Kommunstyrelsen har nu gett byggnadsnämnden ett uppdrag om att visa på en tidigare framtagen skiss där Bemab-huset är kvar och vad motiveringen har varit för att inte fortsätta med de planerna. Uppdraget utgår utifrån återremissens yrkande som formulerades av Franco Sincic (V).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!