I Sverige finns det ungefär 65 000 skyddsrum. Fördelningen i den västra länsdelen är dock ojämn. I Boxholm hittar man två skyddsrum och i Ödeshög finns det noll. Bor du däremot i Mjölby har du tillgång till 182 skyddsrum, med plats för 18 358 personer.
Helena Westman är säkerhetssamordnare i Mjölby kommun.
– I det gamla totalförsvaret valde man ut platser som hade känsliga verksamheter som behövdes skyddas. Mjölby är med sina viktiga kommunikationer en sådan skyddsrumstätort.
Enligt Myndigheten för samhällsskydd, MSB, är inte tanken att det ska finnas skyddsrum till alla svenskar. Skyddsrummen är i första hand en möjlighet i områden som är svåra att utrymma, till exempel större tätorter eller städer. Bor man på landsbygden kanske man själv har en källare eller något liknande som kan vara ett alternativt skydd.
Skyddsrummen är till för att ge medborgarna fysiskt skydd vid ett eventuellt krig. Ett skyddsrum är konstruerat för att skydda mot biologiska stridsmedel, stötvågor, brand och joniserande strålning.
Alla skyddsrum och byggnader med skyddsrum ska vara märkta med en skylt som har en orange fyrkant med blå triangel och texten ”skyddsrum” på.
Du bör inte heller vara rädd att trängas med andra personer, då ytan som är beräknad per person i ett skyddsrum är 0,75 kvadratmeter, alltså ungefär 85 gånger 85 centimeter.
Man hittar skyddsrum i olika typer av byggnader, som bostadshus, skolor och industrifastigheter. I fredstid används de som helt vanliga lokaler. Det kan handla om cykelförråd, lagerlokaler eller parkeringsgarage.
I Mjölby finns det några större skyddsrum med plats för ungefär 200 personer, i till exempel Galleria Kvarnen, på vårdcentralen och i stadshuset.
Vid en krigssituation måste fastighetsägaren kunna ställa i ordning skyddsrummet inom två dygn. Det ska bland annat finnas vatten upptappat på kärl, värme, ventilation och toalettmöjligheter.
Fastighetsägaren ansvarar och underhåller skyddsrummet. MSB har ansvar för att göra kontroller och hitta brister.
– Det pågår utredningar om skyddsrummens framtid, säger Helena Westman. Vi får se var det landar.
MSB, som har ett övergripande ansvar för landets skyddsrum, tycker att Sveriges ska bevara de befintliga skyddsrummen så långt det går. Ytterst är det riksdag och regering som beslutar om skyddsrummens framtid.