Offensiv mot klotter i Mjölby

En våg av klotter sveper längs med Mjölbys gator, men snart finns hjälp att få för utsatta företagare och handlare.

Mjölby2013-05-11 08:10

Företagscentrum och Mjölby City har under våren fört diskussioner med ett saneringsföretag, och nu finns snart möjlighet för medlemmarna att teckna avtal med företaget.

– Man ska själv kunna välja vilken typ avtal man som medlem vill teckna, allt beroende på vilket behov man har, säger Åsa Fridell, Mjölby Företagscentrum.

Hon berättar att medlemmarna kommer att erbjudas tre alternativ. Ett består av klottersanering vid anrop, medan de andra två är olika typer av abonnemang.

– Väljer man ett abonnemang så ingår, förutom klottersanering, även tillsyn av ett vaktbolag samt dokumentering och anmälan till polisen.

Det som skiljer de båda abonnemangen åt, berättar Åsa Fridell, är hur många timmar det det tar innan klottret avlägsnas från fastigheten.

– Om man har en lokal inne i stan, då kanske man vill ha bort det fort. Har man har en mindre centralt belägen lokal, då kanske man kan vänta längre.

För några år sedan valde Mjölby kommun, på initiativ av förre kommunchefen Henry Jansson, att själv skaffa en saneringsmaskin och utbilda personal. Det har gett resultat.

– Det vi kan se är att klottret sedan dess har minskat, åtminstone på våra fastigheter, säger kommunens säkerhetschef Håkan Jansson.

Utförandet görs av kommunens service- och entreprenadkontor, och en bestämmelse säger att klotter ska tvättas bort 24 timmar efter att det har anmälts.

– Klottrarna vill att det ska synas, ja, sitta kvar länge. Det gör det inte på våra fastigheter, så därför väljer de att klottra på andra ställen, säger Håkan Jansson.

På grund av konkurrenslagstifningen får service- och entreprenadkontoret inte avlägsna klotter från andra fastigheter än kommunens egna.

Både kommunen och polisen säger samma sak; att när skolorna har lov så ökar klottret.

– De flesta klottrare är ungdomar som gör det under en kortare tid, så varje gång en ny årskull kommer in i den perioden så ökar klottret, säger Åsa Fridell.

Det ser likadant ut i alla städer, fortsätter hon, och hon menar att man kan tala om det som en tradition bland vissa grupper av ungdomar.

– Företaget vi har valt att arbeta med jobbar nära både polis och kommunens säkerhetschef, men är också ute i skolor och pratar med ungdomar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om