Oenighet i nämnden om inköp av sopbilar

Kommunen köper in två nya sopbilar, men den politiska oppositionen är kritisk till handläggningen av ärendet.

Foto: ANDREAS APELL / TT

Mjölby2015-04-01 04:10

Att Mjölby behöver förnya sin sopbilsflotta, som består av två fordon, är man överens om. Det är hur de gamla bilarna ska ersättas som lett till oenighet.

Tekniska nämndens majoritet beslutade i förra veckan att kommunen köper in två nya sopbilar. En av dem ska drivas med biogas, den andra med så kallad biodiesel, tillverkad av rapsolja. Beslutet togs med ett förbehåll. Kommunen måste vara säker på att leveransen av dessa båda bränslen kan tryggas.

– En sopbil får inte stå still. Det är viktigt att vi kan få en försäkran att bränslet kommer att levereras, säger Pelle Gustavsson (S) som är tekniska nämndens ordförande.

Anledningen till att man valde två olika bränslen är att man vill sprida riskerna, enligt Pelle Gustavsson. Gasbilen är hänvisad till Svensk Biogas mack i Viringe för sin driftssäkerhet. Där har det tidvis varit en del driftsstörningar. Någon alternativ gasförsörjning finns inte i dag. Det är inte rimligt att åka till Motala eller Linköping för att tanka.

– Dessutom har gasvarianten en något kortare räckvid och är lite dyrare i inköp. Biodieseln levereras till en tank som vi hyr, säger Pelle Gustavsson.

Oppositionen i tekniska nämnden reserverade sig mot beslutet. Dels menar moderater, folkpartister och SD att det hade varit bättre att satsa enbart på diesel.

– Majoriteten hänvisar till miljöargument, och att biogasen är lokalt producerad, men även rapsen som används för att tillverka biodiesel kan odlas på åkrarna runt Mjölby, menar Mats Allard (M).

Han menar att biogas är dyrare och en mer oprövad teknik.

Mats Allard har också räknat ut att kommunen sammanlagt förlorar 1,2 miljoner kronor, under de åtta år som är bilarnas avskrivningstid, på att välja en biogasbil i stället för en biodieselbil.

Men framför allt är oppositionspartierna missnöjda med att Mjölby inte vill pröva att ta in anbud på kommunens sopkörning. Sophämtning hör inte till kommunens kärnverksamheter. Den borde konkurrensutsättas, menar man.

– Man borde upphandla verksamheten. Det är möjligt att kommunen själv sköter detta på ett effektivt sätt. Men det skulle i alla fall ha prövats, säger Mats Allard.

Majoriteten röstade i alla fall igenom beslutet. En av de två bilarna blir som i dag baklastad och en sidolastad. När bilarna kommer är oklart. Det är ganska lång leveranstid på sådana här fordon. Tekniska nämnden räknar med att bilarna kostar cirka 2 miljoner kronor per styck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om