Det är få kommuner som väljer att pynta med fågelfjädrar till påsk i år. Debatten de senaste åren om vilka förhållanden som fåglarna lever i och hur fjädrarna plockas har inte bara fått ett stort genomslag för kommunernas offentliga miljöer utan också i handeln och för gemene man.
– Vi började med tygvippor för ett par år sen, innan debatten kom igång tror jag inte så många tänkt på det här med fjädrar bara, säger Åsa Blomqvist som är stadsträdgårdsmästare i Mjölby kommun.
I rondellen på Kungsvägen fladdrar färgglad tyll i björkarna och på Jerikodalstorget är en stor påskbjörk pyntad med band som cityföreningen har knutit. Under tisdagen ska det också komma upp en stor påskbjörk i Skänninge och återanvända påskägg från tidigare år som ska ligga i Hembygdsparken.
I Boxholm är kommunens driftansvarige, Hampus Sunnerstam, i full fart med att parkera några kvastar utanför kommunhuset.
– Förra året placerade vi namn på kvastarna på personer som arbetade i huset och det var väldigt uppskattat, så det är faktiskt några som önskat sig en kvast i år, skrattar han.
Förutom kvastarna kommer en kyckling av björkris och målade ägg att sättas upp i rondellen vid torget och istället för fjädrar så blir det färgglada band. På den så kallade "fjäderfria listan", som Djurens rätt har tagit fram över landets kommuner, finns däremot inte Ödeshögs kommun med.
– Men vi använder oss av certifierade fjädrar som inte kommer från levande fåglar, förklarar Elisabet Pantzar som är turism- och näringslivsassistent.
– Vi låter alltid förskolebarnen pynta "påskbjörken" på torget. Det känns roligt att det blir en "happening" för barnen och inte bara ett pyntat träd.