Nytt koncept för stora restaurangen

Först låg McDonald´s alldeles ensamt på gräsplanen i Viringeområdet. Det var tuffa år. I dag finns sju-åtta olika restauranger. Jättebra, säger Carina Eriksson som äger McDonald´s.

Han gör sin första arbetsdag i Mjölby, Reda El Abkari. Framtidsdrömmen är att öppna sin egen restaurang så småningom.

Han gör sin första arbetsdag i Mjölby, Reda El Abkari. Framtidsdrömmen är att öppna sin egen restaurang så småningom.

Foto: Susanne Hasselqvist

MJÖLBY2018-12-17 18:00

– De första sju-åtta åren var tuffast. Sedan kom första konkurrenten, Burger King, och så följde de andra, säger hon belåtet. Det är bra med konkurrens, då måste vi hålla oss på topp.

McDonald´s i Mjölby är en av Sveriges största hamburgerrestauranger. Här jobbar 120 personer. En dag med mycket trafik på E4 krävs 30 anställda för att servera bortåt 4 000-5 000 portioner.

Inte bara E4-resenärer kommer till restaurangen utan också Mjölbybor och östgötar i allmänhet.

– Vi vill passa för alla typer av gäster. Därför satsar vi på ett nytt koncept, där vi också erbjuder bordsservering, säger Carina Eriksson. Man kan beställa maten vid disken, som förut, eller i en automat vid ingången.

Nytt är också att hamburgaren inte ska stekas i förväg och ligga och vänta på kunden. Nu steks den först när den är beställd.

Alla är mer och mer stressade och kommer hit för att äta snabbt – är det inte bättre att maten är färdig då?

– Det här tar inte längre tid. Vi har fyra produktionslinor i stället för tidigare två i köket. Det blir bättre kvalitet och matsvinnet minskar. Vi slipper slänga hamburgare som har legat och väntat i mer än tio minuter.

Omsättningen på personal är ganska stor i McDonald´s restauranger. För många är jobbet ganska tillfälligt. Andra blir kvar, som Jennie Thelin som började på McDonald´s i Mjölby för 20 år sedan, var borta i några år, men nu är tillbaka och jobbar som supervisor på flera av Carina Erikssons restauranger.

– Jag trivs bra, det är ett fartfyllt jobb där man möter många människor, säger hon.

Samma sak förklarar restaurangchefen Emelie Wikström som började i företaget när hon var 15 år 2003.

– Jag trodde att jag skulle jobba en sommar, berättar hon.

Reda El Abkari gör den här dagen sin allra första arbetsdag i Mjölby. Han började på Vallarestaurangen i Linköping 2011.

– Praktik, och så fick jag jobb i köket, berättar han. Sedan har jag jobbat natt och varit handledare, arbetsledare och andre assistent.

– Nu är jag förste assistent här och jag har aldrig tänkt att jag ska göra något annat. Jag kan bli restaurangchef så småningom. Och kanske öppna eget?

Ägaren själv, Carina Eriksson, har jobbat för McDonald´s i 20 år. Hon driver fyra restuaranger i Linköping, en i Motala och så den här i Mjölby. Hon tänker fortsätta i 20 år till.

– Med den här satsningen blir vi en av två restauranger i Sverige med störst produktionskapacitet. Läget vid E4 är perfekt.

susanne.hasselqvist@ostgotamedia.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om