Mjölby kommun har nu skrivit på ett treårigt IOP-avtal (idéburet offentligt partnerskap) med Motala kvinnojour. Beslutet togs på sammanträdet i omsorgs- och socialnämnden i Mjölby kommun den 25 maj i år som en del i att stärka skyddet för våldsutsatta kvinnor och medföljande barn. IOP-avtalet har nu formellt undertecknats löper över åren 2022–2025 och innebär att Motala kvinnojour får en summa på 200 000 kronor årligen.
Avtalet har kommit till efter att Motala kvinnojour tog kontakt med Mjölby kommun under hösten 2021 utifrån ett ökat tryck av stödsökande kvinnor från Mjölby.
– Att söktrycket ökar ser vi i alla de kommuner som vi tar emot kvinnor ifrån, alltså Mjölby, Vadstena och Motala, säger Josephine Diffner, ordförande i Motala kvinnojour. Vårat söktryck ökade med 50 procent under 2020 och ökades ytterligare under 2021. Men i Mjölby har vi inte haft något avtal sedan 2015.
Om det ökade söktrycket beror på pandemin är svårt att svara på, berättar hon. Det kan också bero på att kvinnojouren under samma tid som utbrottet av covid-10 drabbade samhället genomförde en stor informationssatsning för att nå ut till kvinnor och tjejer.
Genom bidraget på 200 000 kronor årligen hoppas kvinnojouren kunna stärka skyddet för kvinnor i Mjölby som lever med våld i nära relationer.
– Det vi vet är att många kvinnor kanske inte vågar ta sig till socialtjänsten eller litar på socialtjänsten. Att ha ett avtal med en kvinnojour är något som även gynnar arbetet i kommunen, säger Josephine Diffner.
Ytterligare ett syfte med överenskommelsen är att stärka ett gemensamt samarbete för att mäns våld mot kvinnor ska minska i samhället. Genom samverkan vill parterna samordna information och upplysning i förebyggande syfte och öka kunskapen om mäns och pojkars våld mot kvinnor och tjejer.
Man hoppas att avtalet ska bidra till en positiv utveckling för Mjölby kommun genom att göra orten till en trygg och säker plats för kvinnor och tjejer att växa upp i.
Anna Johansson (S), ordförande i omsorgs- och socialnämnden säger i en kommentar:
– Mäns våld mot kvinnor är ett samhällsproblem som är helt oacceptabelt. Vi måste fortsätta att jobba mot det oförtrutet och på många olika sätt. Vi jobbar med det inom socialtjänsten och genom det formaliserade samarbetet med Motala kvinnojour breddar vi tillgängligheten till stöd för våldsutsatta kvinnor, vilket känns riktigt bra.