Nya konstgalleriet slog upp dörrarna

Mjölby har fått ett helt nytt konstgalleri. På fredagseftermiddagen tog många chansen att premiärmingla i lokalen på Norrgårdens utbildningscentrum.

Invigde. Konstkonsulenten Lena Wiklund från Östergötlands museum hyllade kommunens satsning på ett "Norrgårdens Konstgalleri" i sitt öppningstal.

Invigde. Konstkonsulenten Lena Wiklund från Östergötlands museum hyllade kommunens satsning på ett "Norrgårdens Konstgalleri" i sitt öppningstal.

Foto: Fredrik Nygren

Mjölby2018-01-19 15:23

En nya konstscen, med lite lägre trösklar än vanligt. Så kan kan kanske beskriva kommunens nya satsning.

– Det här galleriet är till för alla. Här är det lätt att slinka in för den som besöker Norrgården. Förhoppningsvis kan vi öka intresset för konst, säger Lotta Lindström på kultur- och fritidsförvaltningen.

Verken på väggarna har hämtats från kommunens eget arkiv. Tanken är att den senare ska kompletteras med hjälp av lokala konstnärer. Lotta Lindström passar på att skicka med en efterlysning under intervjun.

– Det är bara att höra av sig till mig om man vill ställa ut, säger hon.

Planer finns för föreläsningar och andra evenemang här i framtiden. Invigningstalaren Lena Wiklund, som i sin roll som konstkonsulent på Östergötlands museum reser mycket i länet, hyllar initiativet.

– Tyvärr blir gallerierna färre på många ställen. Här handlar det faktiskt om ett tillskott!

Och kanske kan det göra Mjölbyborna friskare. Enligt Lena Wiklund är i alla fall galleribesök bra för hälsan.

– Man mår bättre av konst. Det finns det studier på, säger hon.

Fotnot: Norrgårdens Konstgalleri har öppet varje vardag, klockan 8–16 (samma tider som Norrgårdens utbildningscentrum, alltså).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!