Nya kommundirektören: "Läget är en styrka"

Han har hunnit vara på plats i två veckor nu, Andreas Capilla, ny kommundirektör i Mjölby. Vi tar en promenad längs Svartån i centrala Mjölby och kollar hans intryck av sin nya arbetsplats.

Å den ena sidan och å den andra sidan. Nej, Andreas Capilla är inte velig, han vet vad han vill och vart han tycker att Mjölby ska. Nu får han vara med i arbetet om nya visioner för Mjölby, ett arbete som just dragit igång.

Å den ena sidan och å den andra sidan. Nej, Andreas Capilla är inte velig, han vet vad han vill och vart han tycker att Mjölby ska. Nu får han vara med i arbetet om nya visioner för Mjölby, ett arbete som just dragit igång.

Foto: Lena Grape Lilliehorn

Mjölby2020-10-16 16:00

– Det känns roligt och inspirerande. Mjölby som kommun är spännande, här händer mycket, säger Andreas Capilla. Det finns en känsla av framåtanda och en vilja att utvecklas, men att göra det klokt och eftertänksamt.

Han tittar ut över ån och gillar det han ser. Svartå strand är ett bra exempel på utvecklingen i Mjölby, menar han. 

– Miljön är oslagbar. Och det finns en bra dialog om att ta tillvara på de naturvärden vi har. Exploatera runt dem, men inte exploatera sönder dem. Utveckla och bevara.

undefined
"Mjölby är en tillväxtkommun, som ökar i befolkning i alla sina tätorter. Samtidigt måste vi ha en balans mellan kvalitet, utbud och service", säger Andreas Capilla.

Vi ser på tillverkningsindustrin kontra jordbruk, två av Mjölbys grundpelare.

– Det är två fundament som samarbetar, odlandet och tillverkandet. Vi har väldigt mycket att vara stolta över. Balansen mellan att vi har fantastiskt bördig slättmark som producerar livsmedel och samtidigt globala företag i kommunen ger en spännvidd av verksamheter, företag och branscher. 

– Läget är en styrka, att Mjölby ligger centralt med bra infrastruktur, med både spårtrafik och koppling till viktiga transportstråk. Men också att det är en kommun i en gynnsam storlek. Tillräckligt stor för att kunna erbjuda all service som man som medborgare förväntar sig, men ändå inte så att man tappar den här genuina känslan av sammanhang.

undefined
Vi går på promenad i centrum med Mjölbys nye kommundirektör. Han började den 1 oktober och efterträder Dag Segrell.

Medan vi passerar de höga husen vid Svartå strand pratar vi om det moderna samhället. Han säger att han ser som sin viktigaste uppgift att vara en brygga mellan de folkvalda politikerna och organisationen som ska förverkliga de politiska intentionerna. Att säkerställa att det görs med bra balans mellan kvalitet och utbud. 

– Uppdraget i grunden handlar egentligen om att förvalta medborgarnas skattekapital på ett så effektivt och kvalitetsmässigt sätt som det bara är möjligt. Från vård, omsorg, skola till samhällsplanering, tillsammans med skattebasen som kommer från företagen. Att se till att Mjölby är attraktivt att driva verksamhet i och även för nyetablering.

– Det är nödvändigt med en långsiktigt god ekonomi i kommunen, så att vi har råd att investera i ny infrastruktur. Vi behöver det för de nya medborgarna som flyttar hit. Kommunen behöver visa goda ekonomiska resultat de närmaste tio åren för att kunna erbjuda en bättre kommunal service.

– Den begränsande faktorn i dag är sannolikt tempot på att planera för och bygga bostäder, menar Andreas Capilla. Det behöver ske både klokt och långsiktigt.

Framme vid Kungsvägen brusar bilarna förbi. Vi kommer in på kommunikationerna.

– Mantorp är en tydlig pendlingsnod mot Linköping. Mjölby däremot, är ett samhälle med sin egen arbetsmarknad. Skänninge är likadant, med relativt god egen inre arbetsmarknad. Ett eget tågstopp där har förstärkt attraktiviteten, såväl kopplingen mot Motala och Mjölby som vidare mot Linköping. 

– Grunden för utveckling av orter är att ha en god infrastruktur och det har vi i Mjölby. Men det räcker inte. Vi behöver skapa attraktiva miljöer och service – det är väl det som är utmaningen.

– Det intressanta med befolkningstillväxten är att alla tätorter här växer i alla åldrar. En eloge till Mjölby för att man skapat attraktiva miljöer och arbetat strategiskt för att få till bra tomtmark.

undefined
Puffbild alt 2: Andreas Capilla gillar Artscapeväggen och miljön vid Svartå strand, ett stenkast från hans nya arbetsplats i Stadshuset.

Jag frågar vad han känner att han själv särskilt kan bidra med. Han har en bakgrund i såväl Kinda som Åtvidabergs kommuner och senast som regionutvecklingsdirektör i Region Östergötland.

– Jag tror att förväntan på mig är att jag kommer in med ett brett perspektiv. Jag har mycket av min glöd i samhällsbyggnadsfrågor. Kombinerat med ledarskap och att jobba med hur vi uppfattas av medborgare och näringsliv. Men också hur vi utövar vårt ämbete, oavsett om vi jobbar som undersköterska, enhetschef eller kommundirektör.

– Jag har också kontaktnät på nationell nivå som jag kan ha nytta av i det här uppdraget, både med myndigheter och departement. 

Nu har vi rundat Kvarnen under vår promenad mot Stadshuset. Apropå regionalt perspektiv säger Andreas Capilla att samarbete med grannarna är extremt viktigt:

– Det finns ett väl utvecklat samarbete mellan kommunerna i Östergötland. Inte minst mellan kommunerna här på västsidan, men också med Linköping. 

– Östergötland har en oerhörd styrka i att vara hyfsat stort, men också "runt och fint", som en planerare i regionen sa. Vi har arbetat fram samarbetsformer där vi har nära till att också dela med oss. Både vad gäller kunskaper och genom att samverka.

Andreas Capilla

Namn: Efternamnet är spanskt och kommer sig av att min far är hitflyttad. Jag har hört alla varianter av uttalet, men rätt är [kap:illa]. 

Aktuell: Nytillträdd kommundirektör i Mjölby.

Bor: Villa i Linköping nära Vallaskogen och Tinnerö eklandskap.

Född: I chokladens förlovade land, Ljungsbro.

Familj: Sambo Lisa och 11-årige sonen Oliver.

Fritidsintressen: Hjälptränare i sonens innebandylag och föräldrarepresentant i ishockey, egen träning i form av triathlon, koppla av i sommarstugan i Borensberg.

Karta: Stadshuset I Mjölby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!