– Vi har fått i uppdrag av rektorn på vuxenutbildningen i Mjölby, Karolina Hoff att starta en läringsbaserad kockutbildning till hösten, säger Fredrik Einvall, rektor på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Dackeskolan.
Varför har ni fått uppdraget?
– Det finns en jobbtavla med tre lager med jobberbjudande här på skolan. Det är en jättebrist på kockar i dag. Alla som tar studenten i år har jobb efter skolan. Samtidigt finns det många som är arbetslösa och en bransch som skriker efter folk.
Fredrik Einvall och Gustav Engholm, kock och serveringslärare på Dackeskolan tar emot Correns utsända vid rektorsexpedition och vi går och sätter oss i matsalen där eleverna under terminerna arbetar med lunchservering. Den har nu stängt eftersom det är i slutet av läsåret.
– Vi på skolan har som mål att vara en av Sveriges bästa restaurang- och livsmedelsprogram, säger Gustav Engholm med stolthet i rösten och diplomen som täcker en hel vägg vittnar om det.
Gustav tror att en annan anledning till att de fått uppdraget med den nya vuxenutbildningen är just att de är duktiga på vad de gör.
–Vi har även som mål att göra eleven anställningsbar. För mig är det ett tecken på kvalité att eleverna har jobb efter avslutad utbildning.
Skolan har i dag ett samarbete gällande praktikplatser med kostservice som har hand om maten på förskolor, skolor och vårdboenden i Mjölby kommun.
– De offentliga köken skriker också efter folk, säger Gustav Engholm.
Den nya utbildningen kommer ha fokus på det just de offentliga köken som förr kallades storkök. Tanken är att de flesta praktikplatser ska vara förlagda i dessa kök. Eftersom det är en vuxenutbildning är målgruppen vuxna.
– Ordentligt vuxna, säger Gustaf med glimten i ögat. De som kanske har småbarn och bor här i Mjölby. De offentliga köken har mera ordnade arbetstider och man vet vad man ska göra varje dag.
Efter en orienteringskurs under 2-4 veckor kommer eleverna vara ute på praktik fyra dagar i veckan och inne på skolan en dag. Utbildningen startar den 5 september, sträcker sig över ett läsår och är i första hand till för invånare i Mjölby kommun.
– Vi tar även först och främst in dem som står längst från arbetsmarknaden och från att ha en avslutad gymnasieutbildning, säger Karolina Hoff.
Hur känns det?
– Det är så roligt eftersom kockyrket är ett bristyrke. Och det är en tjusning med vuxenutbildningen att så snabbt kunna starta en utbildning utan några långa diskussioner. Det var bara månader sedan vi började diskutera en ny utbildning och nu står vi med ett färdigt koncept.
Tio plaster finns till förfogande och sista ansökningsdagen är den 15 juni, eventuellt senare i mån av plats. Ansökan lämnas till Mjölby vuxenutbildning.