Kontorets väggar är kala; Anya Feltreuter började sitt nya jobb som bibliotekschef i tisdags; de första dagarna har andra saker krävt hennes uppmärksamhet. Men med tiden ska där hängas upp och häftas fast.
– Just nu håller jag på att sätta mig in i arbetet här på biblioteket. Högsta prioritet är att lära känna personalen och verksamheten.
Chef var Anya Feltreuter också under sina år i Boxholm. Men hon har inte alltid varit chef. Sin karriärresa inom bilioteksväsendet började hon ombord på Nässjö biblioteks bokbuss.
– Bussen var stor och vi åkte runt på små, små skogsvägar. Vi åkte ordagrant från gård till gård. Man kom verkligen nära låntagarna. Man lärde känna dem.
Sista gången på terminen, berättar hon, innan det var dags för ett uppehåll, då skulle alla bjuda på fika. Det blev alltid en lång arbetsdag.
Hon steg av bokbussen, men resan fortsatte. Hon arbetade några år på Tranås bibliotek. Sedan gick resan vidare till Boxholm. Därifrån vidare till Mjölby.
– Mjölby kommun är nästan fem gånger så stor som Boxholm. Det betyder filialbibliotek, större personal och fler låntagare. Det betyder också större möjligheter.
Vad tycker du att ett bibliotek ska vara?
– Det kanske låter lite pretentiöst, men jag tycker att alla har rätt att förändra sitt liv. Ettt biblioteket ska vara en plats där man får möjlighet att göra det.
Biblioteket, fortsätter hon, ska vara en plats där man kan ta del av information, kunskap och debatt. Men det ska också vara en mötesplats för kreativitet, berättande och skapande.
Det är tyst på Mjölby bibliotek. Så som man tänker sig att det ska vara. Någon stryker längs med bokhyllorna. Någon sitter och bläddrar i Svenska Dagbladet. Många sitter vid datorer.
– De senaste åren har biblioteken satsat mycket på den digitala utvecklingen, och det är viktigt också i fortsättningen, men ibland måste man gå back to basics.
Att gå tillbaka till det mest basala betyder att satsa på läsfrämjandet. Med andra ord gäller det att få folk att läsa mer. Och det gäller både barn som vuxna.
– Satsningen på barn kommer att fortsätta, men ett bra sätt att få barn att börja läsa är att få föräldrar och andra vuxna i deras närhet att läsa.
Själv är Anya Feltreuter något av en periodare när det gäller läsning. Men det ligger alltid en bok på nattduksbordet – utifall det att andan skulle falla på.
Anya Feltreuters resa började med att hon steg på en bokbuss. Sedan dess har hon gjort flera stopp. Huruvida Mjölby är ett stopp på vägen, eller kanske resans slutdestination, återstår att se.