Inte minst den fina mattan som legat i gamla kommunfullmäktige-salen, då kallad plenisalen.
Det är viktigt att bevara de kulturhistoriskt värdefulla byggnadsdelarna och inredning i Mjölbys gamla stadshus. Den frågan lyftes genom en motion av Elisabeth Moborg (S).
Birgit Ekström (S) tog upp frågan på kommunfullmäktiges senaste sammanträde innan beslutet togs att säga ja till motionen.
Det som har oroat henne mest är att mattan ska förfaras. Planer har funnits på att hänga upp den i nuvarande kommunhusets cafeteria, men den är för tung. Det kan eventuellt lösas med att den ramas in.
Att se över inventarierna blev extra angeläget, speciellt när huset fick en ny hyresgäst i Östgötatrafiken.
Därför har fastighetschefen Erik Styrenius tagit fram en plan för vad och hur detta kan bevaras.
Möblerna ska magasineras i väntan på en lämplig placering och användningsområde. Oljeporträtt på före detta borgmästare och kommunfullmäktige-ordförande arkiveras i vänta på en lämplig vägg att placeras på. Dörrarna med sin intarsia ska bevaras i oförändrat skick, liksom väggmålningarna i trapphuset. Även ljuskronan blir kvar som kompletterande belysning. Golven med sin stavparkett har täckts med akustikdämpande nålfiltsmattor som är lätta att ta bort igen om golvet ska återställas i sitt dåvarande skick.
Birgit Ekström har varit på studiebesök i gamla stadshuset och konstaterar att det som finns kvar, väggmålningarna, intarsiadörrarna och ljuskronan, är i gott skick och att renoveringen har skötts på ett bra sätt.
Gamla stadshuset togs i bruk 1940. Arkitekt var Ciryllus Johansson som även ritat ljuskronan i taket. Förutom den kommunala förvaltningen fanns där också den lokala polisstationen.
Erik Mattsson, som designade intarsiadörrarna, formgav även mattan med kommunvapnet, blåklint och Svartåns böljor och en mur som bård. Den är vävd av Hemslöjden i Östergötland.