Inne på elevhälsans rum på Lagmansskolan sitter skolsköterskorna Susanna Boström och Laila Sandström och planerar nästa veckas covid-vaccineringar av skolans 12-15-åringar. Det är 16 klasser så det är en del logistik.
Det är rast och ideligen knackar det på dörren när elever kommer med sina påskrivna medgivanden. En lärare tittar in med en bunt från sin klass. En flicka har blanketten med sig men berättar att hon inte vill. Hon är lite rädd och tycker inte att hon behöver vaccin.
Stämningen i rummet är samlad men lite kaotisk. Det är en stor logistikapparat att på några dagar organisera vaccinering av cirka 400 elever. Totalt i Mjölby tätort är det 665 elever som erbjuds vaccinering i skolan, berättar Mjölby vårdcentrals vårdenhetschef Victoria Svensson som kommit för att diskutera upplägget nästa vecka.
Därtill kommer Skänninges och Mantorps skolor som vårdcentralerna där hanterar.
Laila Sandström, som är högstadiets skolsköterska, tycker att det har varit lite väl bråttom. I fredags fick hon veta att vårdnadshavarna skulle informeras av skolan inför vaccineringarna. Blanketter för medgivande och hälsodeklaration fick snabbkopieras för att delas ut i klasserna på måndagen. Några klasser fick sina papper på tisdagen. De ska fyllas i hemma, skrivas på och lämnas in senast på onsdagen. Men onsdagen är friluftsdag på Lagman och eleverna är inte där. Torsdag och fredag är studiedagar.
– Det kommer i nödfall att gå att lämna in medgivanden senare i veckan, säger Susanna Boström men hoppas att det inte ska behövas, för planeringen är redan pressad.
Kommunens e-tjänst för digitalt medgivande och hälsodeklaration ska vara igång på onsdagen.
Laila Sandström menar att skolan har en fungerande rutin för vaccineringar och vill att den här vaccineringen ska gå till på samma sätt, även om det inbegriper betydligt fler elever nu.
– Det är bra att det sker i skolan och att vi kan ha personer på plats som barnen känner igen. Det är säkert en stor fördel för föräldrarna också att det sker på skoltid. De kan också beställa tid på vaccinationscentral, säger Laila Sandström.
Exakt hur det organiseras på skolorna är inte klart i detalj. Laila tänker sig att varje klass får en tid och att man har tre eller fyra stationer för att ge sprutan. Personer från vårdcentralens förbereder vaccineringen som de och skolsköterskorna genomför.