Hästar har fascinerat Nikki Mattsson ända sedan hon var barn. Det har alltid varit något speciellt med de stora, kloka djuren.
– Av någon anledning har jag alltid dragits till dem, så länge jag kan minnas. Det bästa med hästar är att de ger så himla mycket tillbaka. Man lär sig väldigt mycket om sig själv och jag upplever att man får ett annat perspektiv på andra relationer också, säger Nikki.
När Nikki var liten brukade hon fantisera om att hon kunde prata med hästar. När hon kom i kontakt med westernridning började ett frö gro inom henne. Idag skulle man kunna säga att hon hittat sitt sätt att kommunicera med sina hästar – genom horsemanship.
– Det har alltid funnits en önskan om att kunna ha den typen av relation med hästen, att kunna föra en dialog med varandra. I westernridningen är horsemanship väldigt stort, så det var där jag kom i kontakt med den typen av resonemang och det sättet att se på hästen.
Vad skulle du säga att horsemanship är?
– Det betyder egentligen att man skapar en relation mellan häst och människa. Beroende på vem du frågar kanske man har lite olika fokus eller sätt att se på det. För mig handlar det om att få hästen att vilja vara med mig och söka en väg in i uppgiften, där vi jobbar med varandra. Ett bra samspel är av fördel oavsett nivå, inriktning eller disciplin.
Nikki berättar om hur horsemanship är en naturlig del i den amerikanska hästkulturen, men att det ser annorlunda ut här i Sverige. I jakten på mer kunskap inom området har hon studerat flera stora "horsemen" på Youtube.
– Jag har tagit inspiration från flera aktörer, men sen har jag hittat mitt sätt att uttrycka mig på och mitt sätt att jobba med hästarna.
När hästen söker en väg in i uppgiften är det bara vår fantasi och fysiska förutsättningar som sätter gränsen för vad man kan åstadkomma ihop, menar Nikki.
– Allt vi gör med hästen kan delas in i två delar, antingen tillför det stress eller release. När vi lägger till tryck, tillför det stress. Den stressen behöver inte vara negativ om hästen förstår vad vi vill, och det är vårt jobb att se till att den förstår. Jag lägger stor vikt vid att etablera ett fokus och en mental närvaro där jag vill att hästen ska jobba med mig. Det är först när hästens "body and mind" är på samma plats som vi kan fördjupa vårt samspel och vår kommunikation.
För Nikki handlar allt om att hitta källan till det problem man upplever med sin häst.
– Jag har alltid drivits av att ta reda på varför det är på ett visst sätt. Många gånger möts vi av "min häst är" eller "det går inte, för min häst är så speciell" – Men varför är det så? Det finns alltid en orsak till varför det är som det är. Jag vill förstå vad som händer i relationen och hur vi kan förändra det vi ser.
För att förstå hur Nikki hamnade där hon är idag måste vi spola tillbaka tiden till 2015. Då under våren och sommaren arbetade hon nämligen som hästansvarig på nöjesparken High Chaparral i Småland, ett jobb hon gled in i på ett bananskal, enligt henne själv.
– Min dåvarande sambo höll på med skådespeleri, och han kom hem en dag och sa att han hade fått jobb på High Chaparral. Och det är ju liksom att man åker dit i fyra månader. Jag bara jaha, okej. Men så hade han kollat upp att det fanns flera olika hästtjänster som jag kunde söka. Sedan gick det så fort, så helt plötsligt hade jag en tjänst som hästansvarig för stuntshowen och så åkte vi dit. Jag hade aldrig varit där innan.
Med sig hem från nöjesparken hade Nikki två hästar, en av dem var Aramis. Till en början var han en stressad individ med två lägen – antingen stod han på bakbenen eller så skenade han. Här har horsemanship varit nyckeln till att komma vidare.
– Aramis har verkligen varit ett projekt för mig. Det har varit mycket blod, svett och tårar för att komma på vad som är problemet. Det tog kanske två veckor till att det funkade ganska bra, men där stannade det liksom. Han har varit fantastisk för han gör inget gratis, utan du får jobba för allt. Men när du väl gör rätt är han otroligt ärlig och visar det. Den dialogen vi har idag är nästan som telepati, jag tänker vad jag vill och han svarar.
Även tillsammans med Nikkis andra häst Filly har horsemanshipintresset haft stor betydelse. När det visade sig att stoet inte riktigt fungerade som hon skulle i kroppen fick Nikki hitta ett nytt sätt att aktivera henne på, när ridning inte lägre var ett självklart alternativ.
– Där föddes egentligen min liberty, eller frihetsdressyr, om man vill kalla det så. Det har gjort att synen och förståelsen för vad horsemanship faktiskt är har fått en helt annan innebörd för mig sedan mars, då vi började jobba på det sättet vi gör idag. För mig är libertyn ett ultimat test på hur bra vår kommunikation faktiskt är. Du kan lägga till ett skarpare bett eller en hjälptygel, men när du tar bort allting blir det tydligt vad som funkar och inte.
Liberty, eller frihetsdressyr, är när man arbetar med hästen lös. Under vårt möte visar Nikki hur hon med nästan osynliga hjälper kan få Filly att trava på en volt runt henne, medan hon själv står i mitten. Det stora leendet som sprider sig i Nikkis ansikte när hon jobbar med hästarna tyder på att det här är något hon älskar att göra.
Vad betyder hästarna för dig?
– Jättemycket. Jag vet inte vem jag är utan dem.
Idag har Nikki sitt eget företag – Nikkis hovslageri & horsemanship – och hon håller clinics, uppvisningar och lektioner. Hon hjälper även till med problemlösning när det knutit sig mellan häst och människa.
– Jag har en kandidatexamen i beteendevetenskap, så det drar jag lite nytta av i sammanhanget. Jag vill hjälpa människor att förstå att signalerna vi sänder ut har betydelse. Det vi tänker och känner när vi jobbar med hästarna spelar stor roll, för det skapar små detaljer i vårt beteende som påverkar hästen.
Nikki berättar hur man brukar säga att hästen är en spegel för oss människor. När hon själv kände hur starkt hon påverkades vid mötet med en stressad häst blev det som en väckarklocka för henne.
– Jag kan känna deras stress i min kropp. Första gångerna det hände tänkte jag "men gud vad är det som händer?". Då tänkte jag att okej, om hästen kan påverka mig så här mycket, då kan vi påverka hästen precis lika mycket. Kan de skapa den här känslan i mig kan vi skapa den i dem.
– Jag vill hjälpa andra att få en bättre relation till sin häst och uppmärksamma att det faktiskt går, det är det jag vill förmedla.