Nej tack till att gå med i RTÖG – vill utreda vidare

Mjölby tackar nej till erbjudandet att gå med i RTÖG, kommunalförbundet med gemensam räddningstjänst. Men man öppnar ändå för samverkan i ett framtida länsförbund.

Det blev nej tack från Mjölby om att gå med i RTÖG:s kommungemensamma räddningstjänst.

Det blev nej tack från Mjölby om att gå med i RTÖG:s kommungemensamma räddningstjänst.

Foto: Julia Djerf

Mjölby2021-06-10 15:00

Kommunerna i västra länsdelen har fått en förfrågan från kommunalförbundet Räddningstjänsten Östra Götaland om att gå med. Det gäller Motala, Vadstena, Ödeshög och Boxholm, förutom Mjölby.

En arbetsgrupp i Mjölby kommun med de båda räddningscheferna, kommundirektören och personalchefen har fått i uppdrag att utreda frågan och komma med ett förslag till politiskt beslut.

– Vi är redan en del i räddningstjänsten i länet med gemensam bakre ledning, så på ett vis har vi tagit ett steg i den riktningen. Men vi menar att det vore klokt att se över förbundsstukturen om man ska skapa ett länsövergripande förbund, menar Andreas Capilla, kommundirektör.

Det viktigaste argumentet till att tacka nej är att kommunen inte längre skulle ha samma rådighet över de politiska prioriteringarna för det egna området. Antalet platser i förbundets direktion är idag proportionerligt efter kommunernas storlek. Inflytandet skulle bli litet.

På sikt menar Mjölby ändå att utvecklingen går mot mer samarbete, inte minst för att få mer muskler. Frågan om ett inträde i RTÖG skulle leda till mer ekonomisk effektivitet menar man dock är svår att överblicka.

Andreas Capilla säger att det finns en tydlig strävan från övergripande myndigheter som MSB om ökad samverkan inom räddningsområdet.

– Det kommer nog inte stanna vid länsgränserna, utan mer en funktionell samverkan – även över länsgränserna, menar han.

undefined
Kommunstyrelsens ordförande Cecilia Burenby (S).

Kommunstyrelsen tog förslaget att tacka nej i enighet. Man skickar med en uppmaning till RTÖG att ta upp en strategisk dialog med länets kommuner om ett hur ett framtida länsförbund med likvärdigt inflytande från medlemskommunerna kunde se ut.

– Den politiska organisationen blir lite skev i det erbjudande vi fått, men på sikt tror vi att vi behöver gå samman, menar Cecilia Burenby, kommunstyrelsens ordförande (S).

Hon menar också att Mjölbys räddningstjänst, som i dag även inbegriper Boxholm, skulle bli den första heltidsbrandkåren som ingår i RTÖG – förutom Linköping och Norrköping.

– Vi tror att man borde titta även på det. Det blir inte samma sak som att ansluta deltidsbrandkårer som man tidigare gjort, menar hon.

De kommuner som anslutit sig är Åtvidaberg, Valdemarsvik och Söderköping.

– Det krävs nog lite mer förarbete innan vi kan gå med. Då bör alla kommuner i länet gemensamt titta på hur det skulle se ut, säger Cecilia Burenby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!