– För elevernas skull, säger Tommy Gustafson som är rektor på Blåklintskolan.
– Det gick för mycket rykten om läckorna. Sett ur elevperspektivet kändes det rätt att gardera och det blev jättebra. Eleverna kunde känna sig trygga, provet blev rättvist. Alla var nöjda.
De nationella proven spreds över landet via sociala medier på tisdagsmorgonen i förra veckan, samma dag som det skulle skrivas. Även uppsatsdelen som skrevs på torsdagen spreds, men omfattningen var oklar.
Skolverket la ut information på sin hemsida.
– Spridningen hade skett på många orter, säger Anders Boman, enhetschef vid Skolverket.
Varje skola kan välja att använda det ersättningsprov i ämnet som Skolverket ger ut. Ersättningsprov ska, enligt Skolverket, användas om rektor misstänker eller kan konstatera att spridning har skett.
På Vifolkaskolan i Mantorp valde man det ordinarie provet. Personalen bedömde att om det nationella provet i svenska läckt ut bland eleverna så gällde läckan delprov två.
– Det är i stort sett omöjligt att fuska på den delen utan att det märks, säger skolans rektor Carina Jungmalm.
Lärare är i alla lägen mycket vaksamma vid rättning av nationella prov, säger hon.
– De reagerar om en elev skulle få ett resultat som sticker ut, som är mycket bättre än väntat. Lärarna rättar också de nationella proven tillsammans för ökad säkerhet.
Också Lagmansskolan valde det ordinarie provet.
– Alla elever visste att provet hade läckt, men det var få som hade tagit del av det, säger biträdande rektor Peter Tollsten.
– Dessutom kan det vara bra att ha kvar ersättningsprovet till en gång när det verkligen behövs. Samma prov används i flera år.
Vilket värde har resultatet av ett läckt prov för betygsättning?
– Det nationella provet är inte ett examensprov som är avgörande för betygsättning, utan en viktig pusselbit. När vi konstaterat att provet läckt blir ju den pusselbiten mer kontroversiell att använda, säger Anders Boman.
Efter en stor läcka förra våren har Skolverket skärpt sina rutiner för hur myndigheten och skolor ska hantera proven. De skickas förslutna till skolorna och ska hållas inlåsta av rektor.
– Om alla skolor skulle följa anvisningarna så skulle proven inte läcka ut, säger Anders Boman.