Nätaktivist tipsar om skydd på nätet

Alla är vi övervakade. Det går inte att stoppa längre. Erik Reidler vill göra allt som står i hans makt för att försvåra den massövervakning myndigheter och privata företag bedriver.

Foto: Pia Molin

MJÖLBY2014-02-14 16:16

– Det är dags att ge mitt bidrag, att börja prata om hur övervakningen fungerar och om hur det går att agera säkrare på nätet.

Till vardags arbetar han som på it-tekniker i Mjölby kommun, tidigare var han säkerhetsspecialist bland annat på Motorola. På sin fritid jobbar han för ett friare och säkrare nät vilket även var temat för tisdagens föredrag på biblioteket i Mjölby.

Det blev ett livaktigt samtal mellan Erik Reidler och publiken om allt från att skydda den personliga integriteten, nätneutralitet, fri information, till att sprida öppna program och bidra till att de blir säkrare.

Starta forum

Tillsammans med andra nätaktivister håller han på att starta ett forum, en hemsida. Via den ska det gå att skicka och ta emot meddelanden, delta i chattar med mera på ett sätt som inte kan övervakas eftersom de är krypterade.

Kryptering är det vapen en privatperson har för att skydda sig, ett annat är att använda sig av fria operativsystem som Linux. Allt som görs på exempelvis sökmotoren Google och på Facebook kan övervakas, likaväl som via Windows och bredbandsbolagen, ju större desto säkrare att övervakningen sker.

FRA-lagen trädde i kraft 2008 och tillåter att datatrafiken till och från utlandet övervakas, men det hade pågått utan laglig rätt i åtminstone två år innan. Det visar dokument Piratpartiet fått fram, enligt Erik Reidler.

– Säpo klarar inte heller av att skilja på om datatrafiken är in- eller utrikes, därför är egentligen allt avlyssnat.

NSA, som är USA:s motsvarighet till FRA, har varit än mer i blickpunkten på senare tid, ända sedan Edward Snowden flydde med sina avslöjande dokument om den omfattande digitala spionverksamhet som pågår.

– Nu har han lämnat ifrån sig allt och försöker bara överleva. Han har offrat sig för att exponera det NSA håller på med.

Totalt är sju länder numera kända för att ägna sig åt massövervakning. Förutom USA och Sverige är det Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Turkiet och Spanien, enligt Erik Reidler.

Inte bara nätet övervakas utan även fysiska platser som bankomater, butiker och offentliga färdmedel. Erik Reidler minns hur han upptäckte kameror i vart annat gathörn på ett Londonbesök.

Obehaglig känsla

Medan han pratar på infinner sig en obehaglig känsla av klaustrofobi som publikens frågor spär på. En kvinna berättade att hon flera gånger blivit uppringd av någon som efterfrågade hennes ip-adress, det nummer varje dator måste ha och som gör att datorn kan lokaliseras.

Naturligtvis ska man inte lämna ut numret när syftet är oklart, svarade Erik Reidler. En möjlig motståndshandling är också att ändra positionen för sin ip-adress, så att det inte går att identifiera var uppkopplingen sker i verkligheten. Gör tillräckligt många på det viset blir informationen vilseledande och därför oanvändbar för övervakarna.

Hur har det kunnat bli så här?

Den ökade terrorismen har naturligtvis bidragit till det växande kontrollbehovet från myndigheternas sida, och företagen ser det som ett sätt att göra ekonomiska vinster.

– Frågar du politikerna om FRA så tycker de flesta att det är bra. Ingen har fått säga ja till FRA i en folkomröstning för en sådan skulle säkert inte gå igenom. Om folket inte vill ha det, vad ska det då vara där, frågar Erik Reidler retoriskt.

Förläsningsserien på Mjölby bibliotek fortsätter. Bland annat ska Erik Reidler visa hur det går att återuppliva slöa datorer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!