Många skolor i länet har i dagarna rapporterat om hög sjukfrånvaro bland både elever och personal. Vissa har tvingats stänga, andra övergå till distansundervisning. Även i Mjölby är frånvaron hög, men än så länge har inga allvarliga åtgärder behövt tas, bekräftar utbildningschef Christer Lordh. Däremot är man redo att agera om det skulle behövas.
– Vi följer läget på skolorna och respektive verksamhetschef arbetar tillsammans med ansvariga rektorer med att bemanna verksamheterna. Kommunövergripande förs resonemang om åtgärder kopplat till en eventuell bemanningskris, säger Christer Lordh.
Under onsdagen låg frånvaron bland personalen på 18,9 procent i förskolan, 12,6 procent i grundskolan och 6,9 procent i gymnasieskolan. När det gäller barnen var siffrorna 35,5 procent i förskolan, 19,7 procent i grundskolan och 23,9 procent i gymnasieskolan.
Förskolan hårdast drabbad
Trots höga frånvarotal i förskolan har man än så länge klarat sig relativt väl, menar förskolechef Stefan Nilsson Ekvall.
– I helhet har Mjölbys förskolor balans mellan frånvarande personal och frånvarande barn. Läget innebär dock att mycket energi och kraft går åt till att samordna dagarna på varje förskola, att ändra tider och bemanna alla delar av dagen.
Han påpekar också att frånvarostatistiken gäller all typ av frånvaro, även om sjukdom är en betydande del.
– Det gäller till exempel VAB, sjukdom, karantän eller andra ledigheter. För barnen ingår också schemalediga dagar, vilket många barn har. Det vi kan se är dock att frånvaron ligger på en högre nivå än vanligt och att den till stor del är kopplad till sjukdomar.
Hittills har det bara varit en förskola som har haft obalans mellan frånvarande personal och barn.
– Där har vi vädjat om att man ska låta de så kallade 15-timmarsbarnen få vara hemma.
Det händer även att man får skicka hem barn med symtom, men Stefan Nilsson Ekvall upplever att de flesta vårdnadshavarna har god förståelse för vad som gäller.
– Men visst finns det fall där vårdnadshavare ifrågasätter förskolans beslut. Vi är dock medvetna om att vårdnadshavare är pressade från sina arbeten på grund av att “vabbandet” befinner sig på historiskt höga nivåer.
Hemmajobb och digitala klassrum
I gymnasieskolan var frånvaron hög i början på veckan, framför allt bland eleverna. Trots det har man hittills kunnat hålla öppet.
– Det är väldigt få som är helt sjuka. De lärare som är hemma på grund av karantän har möjlighet att jobba hemifrån, och de elever som är hemma på grund av snuva eller karantän kan vara med på digitala lektioner, förklarar gymnasiechef Kristina Loman.
Det finns hela tiden en medvetenhet om att situationen kan förändras. Under torsdagen kommer utbildningsförvaltningen göra en uppföljning på de riskbedömningar som gjorts i skolorna.
– Därefter har vi en samlad bild på läget och kan sedan möta upp med åtgärder om så behövs.
När det gäller elevernas höga frånvaro arbetar man kontinuerligt för att de inte ska hamna efter.
– Vi har sedan en tid ett noga arbete där vi följer elevernas kunskapsutveckling, med till exempel extra stöd på grund av frånvaro. Detta arbete pågår kontinuerligt och åtgärder sätts in där de behövs, till exempel genom att förlänga kurser.