Närodlat och gott

Östgötaveckan i Mjölby är igång och i år uppmärksammas närodlingen och försäljningen av närproducerade grönsaker, honung och kött.

Det är viktigt att uppmärksamma och stötta närodlingen tycker kommunen.

Det är viktigt att uppmärksamma och stötta närodlingen tycker kommunen.

Foto: Susanna Ali

Mjölby2016-10-27 07:00

I Mjölby kommun finns flera stora producenter av potatis och grönsaker. Under veckan uppmärksammas företagare och bönder där de visar upp vad de odlar och producerar för allmänheten.

– Östgötaveckan pågår till och med lördag. Det är ett årligt arrangemang som vi har tillsammans med Östergötlands Potatisodlarförening. I år uppmärksammar vi alla företagare i länet, säger Marie-Loiuse Nydahl, måltidschef i Mjölby kommun.

Hon säger att det är viktigt att kommuninvånarna stöttar närproduceringen av närodlat mat, dels för bönderna men också för miljön.

I kommunens förskolor, skolor och vårdboenden kommer det att serveras närproducerade livsmedel.

– Allmänheten är välkommen att äta lunch på någon av kommunens skolor, på Bokens vårdboende och på Änggårdens vårdboende i Skänninge, säger Marie-Loiuse Nydahl.

I dag, torsdag, hålls paneldebatt om hållbar mat för politiker och tjänstemän i kommunhuset. På lördag klockan tio kan allmänheten gå på matmässa på Jerikodalstorget i Mjölby där försäljning av närodlat mat och provsmakning kommer finnas tillgängligt. Klockan elva i kommunhuset kommer potatisodlare och måltidschefen att svara på frågor och prata om svensk mat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!