Näringslivets frågor ska få ökad tyngd

Kommunen tar företagarnas kritik på allvar. Inte bara dialogen måste fortsätta – det måste hända något konkret också.

Mjölby2014-11-05 08:35

Företagarna upplever inte att kommunens service och bemötande har blivit bättre, och det gäller framför allt tjänstemännen, enligt Företagscentrums verksamhetsledare Åsa Fredell. Det framförde hon i Corren förra veckan efter ett nyligen hållet rundabordssamtal mellan kommunen och företagare.

– Vi måste prata vidare och hitta varandra. Vi ska också se till att företagarna får ett ordentligt svar på sina frågor, säger kommunalrådet Cecilia Vilhelmsson (S).

Listan som presenterades på mötet var tänkt som en stomme för att arbeta fram en handlingsplan, förklarar kommunchefen Dag Segrell. Att företagarna sedan själva skulle ta fram en handlingsplan har inte kommunen förväntat sig, det har de missförstått.

Sedan dess har Företagscentrum och ledande kommunpolitiker haft ännu ett möte och beslutat att även bilda ett företagsråd bestående av ett färre antal företagsföreträdare och kommunpolitiker. I januari när det nya kommunpolitiska samarbetet har satt sig ska de träffas igen för att hitta gemensamma nämnare, men även runda bords-träffarna ska fortsätta med sina sammankomster.

Ett sätt att betona näringslivsfrågornas vikt är att de ska ligga direkt under kommunstyrelsen och finnas inom dess förvaltning. Det är också en signal Cecilia Vilhelmson vill skicka ut.

– Vi jobbar ständigt med denna fråga, säger Dag Segrell om kommunens service och bemötande.

Tappet i undersökningen Företagsbarometern går inte att förneka, men det finns andra undersökningar, som den så kallade Insikt, där kommunen hävdar sig bättre. Byggnadsnämnden har höjt sig lite i den mätningen, om man ger det lite tid kan även miljökontoret göra det.

– Det handlar om myndighetsutövning mot tredje man där både en rättssäker behandling ska ske och miljön ska skyddas, givetvis genom ett professionellt och trevligt bemötande.

Sedan några år finns en intern tjänstemannagrupp där alla berörda förvaltningar samlas ungefär en gång per månad beroende på inflöde av ärenden, med representanter för kommunstyrelsens förvaltning, byggnadskontoret, miljökontoret och tekniska kontoret.

Den kallas strategiska plangruppen, eftersom den från början var inriktad mot att lösa frågor i samband med detaljplaner. Numera tar den också upp annat av övergripande karaktär.

– Det är viktigt att uppfatta att vi tar till oss kritiken. Där finns ingen skillnad mellan oss tjänstemän och politiker. Våra roller är ju mycket olika men att vi tycker företagsfrågor är viktiga det delar vi, säger de.

Att låta en personalchef ta hand om bemötandeproblemen, som företagarna föreslår, fungerar inte eftersom kommunens personalchef inte har den rollen utan förvaltningscheferna, menar Dag Segrell.

För att följa indexregleringen borde Företagscentrum ha fått ytterligare 25 000 kronor i stöd av kommunen. Det är en fråga som finns med i den kommande budgeten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!