– Att vi ser över organisationen är något som vi gör regelbundet. Vi tycker att nämndstrukturen ser ganska bra ut, säger kommunstyrelsens ordförande Cecilia Burenby (S) och nämner lyckosamt samarbete mellan skola, social och fritid som ligger i tre skilda nämnder.
– Det vi vill titta på är hur vi tänker framöver när det gäller samhällsplanering. Vi vill få bort vissa stuprör.
Vad menar du med stuprör?
– Vi kanske ibland pratar med varandra för sent mellan nämnderna i vissa processer. Har man det samlat och mer renodlat så kan det bli ett bättre flöde. Vi är i en expansiv tid i kommunen. Vi vill se hur en samlad samhällsplaneringsnämnd skulle se ut.
I dag finns det närliggande ansvarsområden i kommunstyrelsen, tekniska nämnden och räddnings- och byggnadsnämnden. Även miljönämnden, men den är i dag gemensam med Boxholm och Ödeshög så den vill man inte röra.
Nämnderna har varsin förvaltning under sig och slår man ihop nämnderna påverkar det även tjänstemannastrukturen.
Kommunstyrelsens beredningsgrupp med alla partier, även oppositionen representerade, har kommit fram till att ge kommundirektören i uppdrag att utreda saken fram till april komma med ett förslag. Beslut planeras i juni i samband med budgetarbetet för 2023.
Har ni kollat hur andra kommuner är organiserade?
– Ja, vi har tittat på tio andra jämförbara tillväxtkommuner och dragit lärdomar. Vi konstaterade också att det fanns lika många sätt att organisera sig, säger Cecilia Burenby.
Vinsten med en sammanslagen nämnd och förvaltning menar hon kan vara ett förbättrat flöde, till exempel när det gäller markexploatering, upprättande av detaljplaner och bygglov. Vissa delar kommer att behöva vara kvar inom kommunstyrelsens egen förvaltning.
– Vi har det övergripande ansvaret, så en del funktioner behöver vara kvar inom ks-förvaltningen, till exempel övergripande exploateringsfrågor, näringslivsstrategier och översiktsplanering.
Kommundirektören Andreas Capilla kommer nu samla en grupp från de berörda förvaltningarna.
Handlar det här om att spara pengar?
– Nej, det har man inte uttryckt från politiskt håll. I uppdraget är ambitionen att samla vissa verksamhetsområden för att få ett bättre flöde. Det handlar om att stärka organisationen. Det finns inga besparingskrav utan det är helt enkelt att kunna göra det vi gör på ett ännu bättre sätt, säger Andreas Capilla.