Helt nya förutsättningar gäller: Det valtekniska samarbetet mellan S, C, KD och MP, liksom mellan M och FP, och SD:s ökning till fem mandat. V som inte ingår i något samarbete hamnar helt utanför och får inga ledamöter i någon av nämnderna. Valen till de olika nämnderna sker på kommunfullmäktiges sammanträde 16 september. Först då blir det formellt sett klart.
Ordförandeposterna besätts nästan helt av socialdemokrater, varav några nya och några samma som förra mandatperioden, se faktaruta.
– Det känns bra att kunna presentera ett starkt lag som ska fortsätta att driva Mjölby kommun framåt kommande mandatperiod, säger Anna Johansson, ordförande för Socialdemokraterna i Mjölby, vars valberedning och representantskap var helt enig om nomineringarna.
– Det är duktiga människor som slutar och som lämnar sina avtryck i kommunpolitiken, men också duktiga som kommer istället, säger hon.
Fördelningen av platserna i nämnder och styrelser följer majoritetsvalsprincipen. Utgångspunkten är fördelningen av mandaten i kommunfullmäktige som i sin tur har samband med hur många röster partierna har fått. Avgörande är också i vilka block eller grupperingar partierna samarbetar.
Majoriteten med S, C, MP och KD har valt att fördela sina poster inbördes med utgångspunkt från intresse och kompetens, enligt Jörgen Oskarsson (S).
I nämnder med nio ledamöter, inklusive kommunstyrelsen, får majoriteten fem poster, M+FP tre poster och SD en post. I nämnder med sju ledamöter blir fördelningen fyra, två, ett, medan nämnder med fem ledamöter fördelas på tre från majoriteten och två från M+FP.
Partierna har lämnat in sina nomineringar till kommunkansliet, men M och FP vill avvakta med att offentliggöra namnen.
I kommunstyrelsen kommer Moderaterna att avstå en plats av deras tre ordinarie till Folkpartiet, enligt Monika Gideskog (M). Moderaterna får också behålla posten som vice ordförande i kommunstyrelsen.
Centerpartiets Birgitta Gunnarsson, som själv är nominerad till vice ordförande i kommunstyrelsen, säger sig vara mycket nöjd med de platser partiet får, och som ger dem en väldigt god täckning.
Eric Westerberg, likaså, är nöjd med de förhandlingar som har varit över partigränserna för att få till en lösning så bra som möjligt. Själv är han kvar som ledamot i kommunstyrelsen, liksom Tommy Engback för Kristdemokraterna. Några anspråk på högre poster än ordinarie eller ersättare har de två småpartierna inte ställt utöver Birger Hagström som vice ordförande för tekniska nämnden.
– Det är roligt att vi har kommit in i större delen av nämnderna, säger Runar Öhman (SD) som är nominerad till ordinarie ledamot i kommunstyrelsen.
Vänsterpartiets Franco Sincic, förloraren i detta pussel, uttalar sig i sann Robinsonanda:
– Det börjar kännas mera avslappnat att ställa in sig på detta.
Till att börja med var han mycket besviken på Socialdemokraterna, att det inte blev ens någon invit till ett valtekniskt samarbete. Men han uppskattar ändå den möjlighet till insynsplats som Vänsterpartiet behåller, nu när de får verka i total opposition, såsom han själv uttrycker det.