Sedan 2016 har länsstyrelsen och länets kommuner mätt narkotikaspår i avloppsvatten. Cannabis, amfetamin och kokain mäts vid flera tillfällen under året i avloppsreningsverk.
Förra året noterades chocksiffror i Mjölby. Vid ett tillfälle över 200 doser amfetamin per tusen invånare. Provet togs om då man misstänkte mätfel. Medeltalet blev 102 doser. Långt över motsvarande kommuner som Finspångs 14, Söderköpings 12 och Motalas 37.
I år har de flesta kommuner lägre siffror än i fjol när det gäller amfetamin. Mjölby, Boxholm och Motala ligger på 28–29 doser per tusen invånare. Höga siffror jämfört med Linköpings 14 och Norrköpings 18, även de med sjunkande trend. I Vadstena har doserna sjunkit, från 29, för tre år sedan, till 9 i år.
– Minskningen kan ha orsaker som inte är så positiva. Vid presentationen av undersökningen lyftes möjligheten att minskningen beror på en kraftig ökning av drogen crystal, säger Roger Max, säkerhetssamordnare på Mjölby kommun.
Varför utmärker sig Mjölby, Boxholm och Motala?
– Enligt vad vi hör från polisen levereras mycket av narkotikan via pendeln. Det är ett enkelt sätt för säljare och köpare att nå varandra.
Hans kollega Karin Ulrich säger att mätningen av avloppsvatten bara är en del i det arbete som kommunen just nu gör för att få fram en ny handlingsplan nästa år inom ANDTS (alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel).
– Det pågår ett arbete för att få in även crystal i avloppsmätningarna. Vi hoppas att det ska gå i kommande undersökningar, säger Ulrich som är hållbarhetsstrateg och ANDTS-samordnare Mjölby kommun.
De extrema Mjölbysiffrorna förra året tror de har samband med det amfetaminlabb i en lokal på Kungsvägen som sprängdes av polis och tull i oktober förra året. Nyligen dömdes tre personer, en kvinna och två män från Motala, till sju respektive sex års fängelse för att ha smugglat och tillverkat amfetamin. Beslaget bestod av nästan 20 kilo amfetaminolja i en bil, motsvarande 57 kilo amfetamin, samt ytterligare nästan 10 kilo amfetamin i lokalen.
– Mjölby och Motala har hela tiden legat högt i mätvärdena för amfetamin. Men det är ingen vågad gissning att Mjölbys extrema värden förra året hade med denna verksamhet att göra, säger Roger Max.
Årets medelvärde 29,2 doser per tusen invånare är den lägsta siffran under de sju hittills mätta åren – men ändå högst i länet. Även Åtvidaberg och Valdemarsvik har höga värden av amfetamin.
När det gäller cannabis har användningen gått lite upp och ner sedan 2016 men jämfört med förra året finns det på de flesta håll en tydlig ökning i år.
Kokain utmärker sig Norrköping. De flesta kommuner har mellan en halv och en dos per tusen personer.
I en enkät under våren 2022 uppgav 2 procent av de tillfrågade östgötarna att de använt hasch eller marijuana under året. 10 procent sa att de någon gång använt dessa substanser. Det var vanligast bland män, 20–25 år.
I ungdomsenkäten "Om mig" svarade förra året 2 procent av åttondeklassarna och 7 procent av tvåorna på gymnasiet att de provat på narkotika en eller flera gånger. Betydligt fler sa att de någon gång blivit erbjudna att prova.
– Det går inte att se någon stor förändring sedan 2014 när enkätundersökningen började göras i skolorna. Men det finns en allmän uppfattning om att kontakten med narkotika kryper ner i åldrarna, säger Karin Ulrich.