SD går framåt men M backar i kommunalvalet jämfört med 2018.
Stort jubel blev det hos Sverigedemokraterna i Mjölby exakt klockan 20.00 när SVT presenterade sin stora vallokalsundersökning. Där fick partiet 20,5 procent. Under kvällen går sedan den siffran både upp och ner, men klart är att SD gjort ett bra val och nu är Sveriges näst största parti.
– Vi hoppas på ett maktskifte i Mjölby, säger SD:s gruppledare Runar Öhman när tumultet något lagt sig i partiets källarlokal på Kungsvägen.
Han hänvisar till det uttalande som Moderaternas gruppledare Lars-Åke Pettersson gjort i lokalradion där han sträckte ut en hand till SD.
Moderaterna har valvaka inne på Café Gusto. Lars-Åke Pettersson är inte nöjd med partiets siffror på riksnivå där man gått ner ett par procentenheter jämfört med förra valet. Enligt valundersökningen är det många tidigare moderata väljare som röstat på SD.
– Jag sa att vi kan samarbeta med de sverigedemokrater som finns i Mjölby. Man måste vara öppen för att ta hjälp av varandra om man har samma idéer. Men det hänger ju på vad det blir för valresultat. Sen måste vi ha med fler. Men utan SD kommer vi inte fram heller, säger Lars-Åke Pettersson.
I ett inre rum på Stadshotellet har Mjölbys socialdemokrater samlat sig. Även de sitter och tittar på tv:s valvaka. De har också jublat, berättar Cecilia Burenby, kommunstyrelsens ordförande (S).
– Vi jublade för att det ser ut som att Magdalena Andersson blir Sveriges första valda kvinnliga statsminister. Det har vi kämpat oerhört hårt för.
Hon beklagar Lars-Åke Petterssons utspel om SD-samarbete.
– Det är sorgligt att han gått ut med det. Och det handlar inte om någon person eller att ha samtal med varandra, men att gå in i en regelrätt samverkan med dem är för oss helt främmande och det trodde jag faktiskt att det var för Moderaterna också, säger Cecilia Burenby.
Inne på Lagmansskolan som har vallokaler för två olika valdistrikt pågår ett intensivt arbete med att räkna röster. Sex personer sitter och räknar under ledning av distriktets ordförande Maria Brinkby. Först räknas riksdagsrösterna, sedan kommun- och regionvalen.
Maria Brinkby konstaterar att det varit ett stort flöde av röstande under dagen. Tidvis har det varit kö, troligen mest beroende på systemet med att man släppte fram en och en till båset med valsedlar, och att många tog tid på dig bakom skärmarna.
– Känslan är att det blir ett högt valdeltagande, säger hon.