Med start hösten 2023 planerar Handslag för Mjölby (S, L, C, KD, MP) en satsning på ungdomslotsar i Mjölby kommun.
– Tanken är att de mobila lotsarna ska fylla ett vakuum där vi inte når ungdomarna idag. Det kan vara så att skolan, fritidsgården eller socialen inte når ända fram, säger kommunens säkerhetschef Morgan Lantz.
Just nu jobbar kommunen med en projektplan och målet är att annonsera ut tjänsterna under hösten. Operativt kommer lotsarna tillhöra kultur- och fritidsförvaltningen. Pengar tas till en början från kommunstyrelsens pott för trygghets- och säkerhetsarbete.
– Vi kommer söka lite olika kompetenser. Arbetet kommer vara även på helger och kvällar. Det är tider där vi inte nått ungdomar tidigare.
Olika insatser som fältarbetare och fritidslotsar har funnits i olika omgångar, men effekterna blev tyvärr inte så bra som det önskats menar Handslag Mjölby.
Vad är det för skillnad på de nya lotsarna och fältassistenterna?
– Det här är ett koncept med ett bredare uppdrag. De är inte anställda av socialförvaltningen och har inte den uniformen.
– De mobila lotsarna blir en yta mot till exempel skola, socialen, polisen och nattvandrare, men på en arena där vi inte nått ungdomarna hittills. Målet är att kunna lotsa dem mot bättre alternativ än droger och kriminalitet.
Projektet är tänkt att pågå i minst tre år.
– Det handlar om att bygga relationer och tillit. Det tar tid och vi behöver kanske tre år för att kunna utvärdera. Sedan får vi justera under resans gång, säger Morgan.
Från och med den 1 juni kommer Mjölby kommun även anställa Ulrika Borg som koordinator för det förebyggande arbetet med SSPF. Förkortningen SSPF står för skola, socialtjänst, polis och fritid och är ett brotts- och drogförebyggande arbete som utgår från samverkan kring grupper och individer.
– Arbetssättet finns redan i många kommuner. Koordinatorn är den som samordnar arbetet kring individer och blir spindeln i nätet i arbetet med SSPF. Vi håller på att jobba fram arbetssättet i Mjölby kommun och vi kommer kunna vara tydligare med detaljerna framöver, säger Eva Ström, verksamhetschef i Omsorgs- och socialförvaltningen.
Syftet med SSPF är att förhindra och förebygga att ungdomar hamnar i kriminalitet, rekryteras till kriminella gäng eller inleder missbruk. Målet är att ungdomarna ska ha en fungerande skolgång och ett liv fritt från kriminalitet och droger.