– Det är riktigt jäkla tufft att vara jury nu. Det här är ju de utvalda tjugo bästa kranvattnen i Sverige, sa Mischa Billing, lektor i måltidskunskap vid Örebro universitet, sommelier och en av jurymedlemmarna vid webbsändningen från finalen.
Fyra jurymedlemmar hade 20 glas vatten framför sig från kommuner från norr till söder.
Höganäs vann titeln som Sveriges bästa kranvatten
Tre regionala vinnare utsågs också. För Götaland var det Ulricehamns kranvatten som var bäst enligt juryn (efter Höganäs då som ju också ligger i Götaland). I Svealand vann Flen och för Norrland var det Boden som tog hem segern.
"Ett vatten med en spröd fin ton och som bjuder in till stora klunkar, en briljant törstsläckare." Så kunde det låta när juryledningen beskrev en av de tre vinnarna.
Den inbördes ordningen mellan de återstående 16 kommunvattnen har inte korats. Alla räknas som god (!) femma.
Lars Edenhofer, VA- och avfallschef i Mjölby, är nöjd trots att Mjölby inte hamnade i topp.
– Det är över lag hög nivå i dag och jättesmå marginaler. Vi är stolta ändå, säger han strax efter finalen.
Finns det något man kan förbättra?
– Njae, vi hänger med hela tiden och har bra förutsättningar. Vi hämtar upp i vattnet från Svartån och pumpar det genom åsen i Högby. Det blir nästan som ett grundvatten. Vi har nyligen bytt till ett finare filter när vi pumpar upp det för att förbättra ytterligare.
Vad är nackdelen med en sådan metod?
– Att vi är beroende av vattenkvalitén i Svartån. Vi ser en ökande "brunifiering" på grund av klimatförändringar. Till exempel häftiga regn som spolar ned humus i ån, säger Lars Edenhofer.
Hur mycket påverkar ledningsnätet?
– I dag används plaströr. Men det finns äldre rör som kan ge smak.
Kan man göra något själv för att få godare vatten.
– Ja, man kan fylla en flaska eller kanna med kranvatten och ställa in i kylen. Det är det enklaste man kan göra. Då behöver man inte köpa flaskvatten.
Mjölby kommun avser att anmäla sig till kampanjen "Kranmärkt" hos Svenskt vatten. Det innebär att man väljer kranvatten före flaskvatten.
– Vi börjar med våra egna arbetsplatser i kommunen. Flaskvatten bannlyses och ersätts med vårt lokalproducerade goda och rena vattenledningsvatten.
Nu är Mjölbys kranvatten officiellt utsett till Sveriges femte bästa vatten, och det blir svårt att hävda att flaskvattnet är godare, menar han.