De flesta kommuner har en turistbyrå. Ofta centralt placerad. Mjölby kommun har också en sådan, men i Skänninge. Mjölby/Skänninge turistbyrå. En turist i Mjölby tätort får uppenbara problem om det är just turistbyrån i Mjölby som är första målet. För det finns ju ingen, däremot finns det turistserviceplatser med information: Medborgarservice, Mjölby Stadshus; Albackens Trädgårdskafferi; Mjölby Bibliotek; Mjölby Stadshotell; Mjölby Golfklubb; Mjölby Vandrarhem; Time, Viringe; Mantorps Bibliotek; Shell Mantorp; Preem Skänninge; Skänninge Bibliotek; Skänninge Stadshotell; Östad Golfklubb; Väderstads Bibliotek.
Men varför finns det ingen turistbyrå i själva Mjölby?
- Det har funnits tidigare. Senast i Hembygdsgården. Att byrån nu ligger i Skänninge beror på att det mesta av historien runt omkring finns i Skänninge som därför också har många turister. Personligen önskar jag att det fanns medel för att vi åter ska kunna ha en turistbyrå i Mjölby. På sikt blir det kanske en förändring inte minst med tanke på Viringe och nyetableringarna där, säger Eva Rådeström, näringslivschef i Mjölby kommun.
På turistbyrån i Skänninge jobbar Ebba Karlsson för tredje sommaren i rad och hon vet vad turisterna är ute efter:
- Det är helt klart historiska saker, Skänninge är ju en medeltida stad och de vill få tips om hur de ska gå och kanske också veta hur de sedan ska åka till Bjälbo och titta efter spår av Birger Jarl.
Ebba har vid Correns besök i turistbyrån i Rådhuset också besök av turisterna Karl-Erik och Kirsten Appeby från Skara.
- Jag bodde som barn i Appuna och kommer hit till trakterna varje sommar, berättar Karl-Erik som liksom Kirsten är historiskt intresserad och nu följer just Birger Jarl i spåren.
Om Skänninge har historien, vad har Mjölby?
- Bland annat en väldigt fin miljö, titta bara på Hembygdsgården. Och vi ser en ökning på turistsidan och självklart vill vi som alla andra ha fler besökare. Därför är servicenäringen viktig såväl regionalt som i hela Sverige, säger Eva Rådeström.