Unga krävde svar om LSS och annat av Mjölbys politiker

Frågorna kom tätt när unga med lindrig intellektuell funktionsnedsättning fick tillfälle att ställa lokala politiker mot väggen.

Under våren har det hållits studiecirklar i demokrati för personer med lindrig intellektuell funktionsnedsättning för att öka röstdeltagandet i gruppen. På tisdagen fick deltagarna möjlighet kräva svar från Mjölbys styrande politiker, däribland Tobias Josefsson (L).

Under våren har det hållits studiecirklar i demokrati för personer med lindrig intellektuell funktionsnedsättning för att öka röstdeltagandet i gruppen. På tisdagen fick deltagarna möjlighet kräva svar från Mjölbys styrande politiker, däribland Tobias Josefsson (L).

Foto: Annica Hesser

Mjölby2022-08-31 15:30

På tisdagen stod politiker från kommunstyrelsen i Mjölby redo att ta emot frågor från deltagare på demokratikursen "Mitt Val" och elever från grundsärskolan och gymnasiesärskolan.  

Första frågan gällde hur kommunen planerar byggandet av LSS-boenden. KS-ordföranden Cecilia Burenby (S) svarade att två har byggts på senaste tiden och att ett till planeras inom ett år i Mantorp. 

– Men vi har fått till oss att ingen kanske vill bo där så där får vi kanske tänka om, sade hon.

undefined
Kommunpolitikerna i Mjölby är mer "som folk" jämfört med dem på riskplanet ansåg Emil Broger, 25, som var en av dem som ställde frågor till några av kommunstyrelsens ledamöter, liksom Therese Franzén, 36 år.

Therese Franzén, 36, var en av deltagarna och sade att man bör tänka på att sätta samman personer på LSS-boenden som är mer likasinnade. 

Även frågor om kontaktpersoner lyftes. "Varför får vi inga?" "Det är svårt att få det beviljat." Handläggarna ska inte blanda ihop det med rollen som kontaktman som ska finnas i en gruppbostad, påpekade Therese Franzén.

undefined
Politikerna hade inte svar på allt: För Cecilia Burenby (S) var det en nyhet att kommunen verkar blanda ihop "kontaktman" på gruppboenden med "kontaktperson" som ska vara mer som en kompis.

– Personalen på boendet, eller hemtjänstpersonalen, är till för mig när jag ska vara hemma, de är i mitt privatliv, de ska inte vara min kompis.

– Det var en ny fråga för mig, jag tar med mig den, svarade Cecilia Burenby.

undefined
Leia Levandersson, 17 år, från Kungshögaskolan, ville ha svar från bland andra Cecilia Burenby varför det inte finns något att göra på skolgården på gymnasiet.

Andra frågor var varför ersättningen inom daglig verksamhet är så låg. I Mjölby ligger den på 15 kronor i timmen. 

Som svar lovades att S driver på att höja aktivitetsersättningen i stället. Lars-Åke Pettersson (M) erkände att han inte var insatt i frågan.

undefined
Studieförbundet vuxenskolan arrangerade politkerträffen i samverkan med FUB och kommunen och moderator var Cecilia Beltramo.

Kursen "Mitt val" har skett i samverkan mellan Studieförbundet Vuxenskolan och FUB Östergötland. Politikerträffen av den femte av åtta som arrangeras i Östergötland.

undefined
Therese Franzén, 36, år tyckte att politikerträffen var ett bra tillfälle att få svar, öga mot öga.
undefined
Studiecirkeln "Mitt val" har varit en bra hjälp för att se vilka partier som företräder frågor för bland annat personer i daglig verksamhet, enligt Emil Broger, 25 som ville veta hur man ska få ut funktionshindrade i arbetslivet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!