Mjölbypartier önskar bra skola trots hotfull ekonomi

Skolan är viktigaste valfrågan, i landet och även i Mjölby. Det har lokala Lärarförbundet tagit fasta på i sin enkät till politikerna.

Foto:

MJÖLBY2014-09-09 06:36

– Partierna talar mycket om mer resurser till skolan, men mycket är önskningar och inte vad de vill göra rent konkret, säger Anneli Mohlin, ordförande för Lärarförbundet i Mjölby som Corren träffar tillsammans med Håkan Asp, styrelseledamot.

Enkäten presenteras i gallerians entréplan på Skolans dag, i dag, 9 september klockan 15.30–17.30.

Då ska politikersvaren ska finnas uppsatta på stora vikskärmar. De kommer också att vara tillgängliga på hemsidan lararforbundet.se/mjolby eller gå att ladda ner i mobilen via en QR-kod.

Lärarförbundet kommer att finnas på plats för att ge information, dela ut godis och ballonger och sedan besöka valstugorna.

Enkätundersökningen är skickad till samtliga politiska partier i Mjölby kommuns fullmäktige.

De som har svarat är Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Folkpartiet, Centerpartiet, Moderaterna och Sveriges pensionärers intresseparti. De som inte har svarat är Kristdemokraterna, på grund av att de missat den, och Sverigedemokraterna på grund av tidsbrist.

Lärarfacket vill inte betygsätta deras svar, men kan konstatera att endast fyra partier lämnade i utsatt tid. Övriga skulle därmed fått icke godkänt eftersom de behövde en påminnelse, och de två som aldrig svarade var Håkan Asp särskilt i kontakt med.

– Lite synd att de inte tog den möjligheten. En del svar är dessutom oerhört tunna och några frågor blir inte ens besvarade, säger Håkan Asp.

Visst hopp väcker det ändå hos både Anneli Mohlin och Håkan Asp att så många vill se högre löner och mer resurser till skolan.

– Det är många fina ord. Nu vill vi se att det händer något också, säger de och räknar med att följa upp enkätsvaren inom sinom tid.

Alla partier, som svarat, verkar överlag mycket måna om både skola, fritidshem och förskola. Det är inget område någon säger sig vilja skära ned på, även om bekymret med kommunens dåliga ekonomi lyser igenom i vissa av svaren.

Såsom i ett uttalande av V: ”Om det är så att vi i Mjölby har lägre kostnader i genomsnitt i riket och dras med ekonomiskt underskott så har vi ett allvarligt problem. Dags att agera och inte bara konstatera!”

Längsta svaren levereras av Socialdemokraterna, men flera av de svaren är upprepningar av svar på övriga frågor. Frågor kan dessutom förstås på olika sätt vilket ibland gör dem svåra att jämföra.

Svaren om viktigaste skolfrågan kan vara ett sådant exempel.

Att minska de administrativa kostnaderna vilket ger mer resurser till de pedagogiska verksamheterna, anser V, medan S siktar sig in på vallöftet att minska storleken i de första årskurserna, allt för att nå målen i grundskolan. MP svarar lite både och, tillsammans med vikten av stöd till elever med särskilt behov. Det senare vill även FP som dessutom vill se över resursfördelningen inom kommunerna. Förbättrad organisation för att få ekonomin i balans, enligt C. M betonar stimulans av elevens kunskapsutveckling, fler lärare, en trygg arbetsplats och varje elevs rätt stöd i tid medan även SPI tar upp stöd till barn med särskilda behov.

Stödet till barn med särskilda behov är uppenbarligen en hjärtefråga för många. Det är bra med riktade stöd som detta, tycker Anneli Mohlin. Samtidigt kan det bli svårt på andra sätt eftersom mycket resurser försvinner från skolan på grund av ökade skolskjuts- och it-kostnader.

En del politiska förslag grundar sig inte på vad forskarna för fram, menar Anneli Mohlin. Enligt forskarna är nyckeln till framgång att minska lärarnas ensamarbete. Därför är fler pedagoger per klass att föredra framför mindre klasser i de första årskurserna som S föreslår medan exempelvis M vill se fler lärare per klass. Mindre grupper i förskolan finns det däremot stöd för i forskarvärlden.

Högre ingångslöner för nyanställda ser Håkan Asp fram emot. Anneli Mohlin menar att Mjölbylärarna ändå har bra ingångslöner men problemet är att de tappar lönemässigt efter ett par år. Bristen på lärare håller på att bli akut, framför allt i matte och NO. Det går inte ens att fylla utbildningsplatserna i kemi eftersom sådana kunskaper är eftertraktade i näringslivet.

Mjölby kommun befinner sig i mellansegmentet, både i ett lands- och ett östgötaperspektiv, när Lärarförbundet rankar Sveriges bästa skolkommuner. Men det rör sig åt rätt håll. Mjölby är på plats 115 jämfört med förra årets 170. Bland kriterierna finns sådant som resurser till utbildning, utbildade lärare, betygsresultat och övergång till högskolan.

Politikerna fick även tycka till om förskolan, fritids och arbetsmiljön för personalen. Exakt hur frågorna formulerades framgår av faktarutan.

Här följer fler exempel på hur partierna svarade.

V om förskola: Slopa individuell lönesättning. Högre ingångslön.

FP: Ingångslönerna får en miniminivå som gör yrket attraktivt.

M: Låt arbetsmarknadens parter göra upp om lönerna.

S: Maxtak på 15 barn i förskolegrupperna.

C om fritidshem: Konkurrenskraftiga löner.

SPI: När det gäller fritidshem kan nog grupperna vara större jämfört med förskolan.

MP om hur skolan blir attraktiv arbetsplats: Värderar lärarna som ett av kommunens viktigaste yrken och vill låta dem vara lärare.

Enkät inför valet -14

1. Vad anser ni är den viktigaste skolfrågan i Mjölby kommun inför valrörelsen 2014?

2. Hur tänker ni göra Mjölby kommun till en attraktiv arbetsplats för förskollärare?

3. Hur tänker ni göra Mjölby kommun till en attraktiv arbetsplats för fritidspedagoger/grundlärare med inriktning mot fritidshem?

4. Hur tänker ni göra Mjölby kommun till en attraktiv arbetsplats för lärare i

grundskolan/särskolan/gymnasieskolan och vuxenutbildning?

5. Hur tänker ni göra Mjölby kommun till en attraktiv arbetsplats för skolledare?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!