Mjölbyelever: Tråkigt – det var inte bra i våras

Inget vidare. Svårt att plugga seriöst hemma. Det tycker Oliver och Beem som går i tvåan på Kungshöga gymnasium.

Oliver Gunnarsson och Beem Janputh i Kungshögaskolans årskurs två är inte nöjda med regeringens besked. "Inget vidare", tyckte de.

Oliver Gunnarsson och Beem Janputh i Kungshögaskolans årskurs två är inte nöjda med regeringens besked. "Inget vidare", tyckte de.

Foto: Sune Johansson

Mjölby2020-12-03 16:40

De kommer just ut ur skolans entrédörrar efter skoldagens slut på torsdagseftermiddagen.

Beskedet har de redan fått av sin lärare att det blir skolarbete hemifrån från och med måndag.

– Det är tråkigt. Det blir inte samma kvalitet på undervisningen, säger Oliver Gunnarsson.

– Inget vidare, håller Beem Janputh med och menar att det inte blir så seriöst.

De går i andra årskursen på Kungshöga gymnasium i Mjölby och minns mycket väl hur det var i våras. Det blev ett sämre skolarbete, tycker de.

Nu i slutet på terminen är det en hel del prov och redovisningar och det funkar inte så bra hemma, menar de. I våras hölls en del prov i aulan, med avstånd mellan varje elev.

Fanns det inga fördelar med att plugga hemma?

– Jo, att det blev mindre spring mellan salar och skåp mellan lektionerna, säger Oliver men verkar inte helt övertygad.

De hoppas båda två att när vårterminen startar efter nyår så ska de få komma tillbaka till skolan.

Ingrid Martini är samhällskunskapslärare och har ännu inte fått veta de nya direktiven från statsminister Stefan Löfven om att distansundervisning återinförs i landets gymnasieskolor från måndag.

Hon undervisar elever på programmet individuellt alternativ, det vill säga invandrade ungdomar och elever som inte fått ihop till behörighet.

– Det här är inte bra för mina elever, säger hon.

På Kungshöga har man sedan en vecka tillbaka kört med distansundervisning på deltid. Gymnasieeleverna är i skolan vissa dagar medan andra dagar sker distansundervisning.

– Det är bättre än heltidsdistans. Men det blev alltså bara en vecka, konstaterar Ingrid Martini.

Med sig har hon Freddy Lindblad som pluggar till lärare vid universitet i Linköping. Han praktiserar just nu och går bredvid på Ingrids lektioner. Han kollar nyheterna på mobilen och konstaterar att Folkhälsomyndighetens beslut gäller alla gymnasieskolor.

– Under höstterminen har undervisningen på universitetet stegvis flyttat tillbaka. Men från november är det distansundervisning som gäller, säger Freddy Lindblad.

Beskedet om de nya direktiven för Sveriges gymnasieskolor kom vid en presskonferens på torsdagseftermiddagen där statsminister Stefan Löfven och utbildningsminister Anna Ekström deltog.

Anna Ekström sa bland annat att förhoppningen är att smittspridningen ska minska så att eleverna kan återgå till närundervisning när vårterminen börjar igen.

Karta: Kungshögaskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!