Mjölby och Kalmar går före

Mjölby och Kalmar har samarbetat om hur kommunerna ska nå ut med sina e-tjänster. Det kan bli en fortsättning i större format.

MJÖLBY2014-09-02 15:23

– Mjölby var en av de första kommunerna som började lära ut it och erbjuda e-tjänster, medan vi i Kalmar också låg långt framme fast på andra sätt, berättar Christer Bergqvist från regionbiblioteket i Kalmar län.

Därför började de samarbeta i projektet e-serviceverkstäder. Det som nu diskuteras är en utveckling av projektet till att gälla övriga kommuner i båda regionförbunden och att få med andra intressenter, som exempelvis landstingen, Skatteverket och och privata aktörer som banker.

Förra veckan samlades politiker och tjänstemän, både på kommun- och regionförbundsnivå, i stadshuset i Mjölby. Seminariet handlade om e-samhället och digital delaktighet ur användarens perspektiv. Det var samtidigt en avslutning av förstudien där de som lett projektet delade med sig av sina erfarenheter och hur arbetet kan fortsätta.

Projektsamordnare Ann Wiklund gav 10 skarpa rekommendationer. Det handlade bland annat om vikten att service och stöd för att utveckla den digitala delaktigheten är en kommunledningsfråga, att förvaltningsledningarna ska få ett tydligt ansvar och rådet till kommunledningen att bjuda in andra myndigheter till dialog.

På plats fanns även Anders Nordh från Sveriges kommuner och landsting och Elin Wihlborg från Linköpings universitet för att ge sina reflektioner om demokrati och delaktighet i e-samhället.

Förstudien har haft en budget på 700 000 kronor sedan starten september 2013, en budget hållits så när som på 20 000 kronor, berättar Christer Bergqvist. Stödet kom från Regionförbundet Kalmar län, Regionförbundet Östsam och Internetfonden.

En utveckling av projektet skulle delvis kunna bekostas med medel från EU:s strukturfonder. Nu är det upp till de förtroendevalda att ta ställning till en eventuell fortsättning.

Alltså inte bara snack, utan även verkstad – e-serviceverkstad närmare bestämt.

E-serviceverkstäder

Det är arbetsnamnet för en eller flera fysiska platser, lättillgängliga för kommuninnevånarna, där kommunen, andra myndigheter och aktörer visar och marknadsför sina e-tjänster och där man också på plats kan få kontakt med en handläggare eller expert för sitt ärende, lära sig grunderna om internet eller får prova den senaste tekniken.

Eller kort och gott: Lära, använda och testa.

Det finns även en film på Youtube, sök efter e-serviceverkstäder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!